Hip hop er sygt dope

Af Katrine Blauenfeldt 29

Jeg er vild med rap. Tech N9ne, Hopsin, ScHoolboy Q, Aesop Rock, J. Cole og mange andre. Jeg synger med på sexistiske tekster, danser med underlivet, smider håndtegn til højre og venstre, binder et bandana om hovedet og halter på mit ene ben. Så snart Tech N9nes lynhurtige rim og dybe stemme strømmer ud af mine højtalere, så forvandles jeg til en hårdkogt gangsta, som bare vil knalde b*tches og vifte med en masse pengesedler. Alle mine feministiske holdninger og principper ryger ud ad vinduet og jeg får lyst til at købe en stor, lilla pels og gå med guldsmykker. Hører jeg hip hop en hel aften, som jeg gør i skrivende stund, så begynder jeg at sige ting som, ”yo ho, don’t be hatin’ on me”, ”I ain’t got no cheese, bro” og ”I ain’t gon’ be yo baby mama’. Jeg siger det til mig selv. Mens jeg kigger mig i spejlet. Sådan lidt Robert De Niro i Taxi Driver-agtigt.

Selvom rap ofte, med rette, er blevet beskyldt for at være racistisk, homofobisk og sexistisk, så har denne genre meget mere at byde på end kvindehadende mænd, der ryger pot og drikker Hennessy i VIP hjørnet på en mørk club. Rap indeholder lyriske spidsfindigheder og underfundige metaforer, som formår at sætte gang i de små grå. Rap fortæller om social uretfærdighed, diskrimination, problemer med vold, kriminalitet og stoffer.

Selvfølge kan du finde masser af intetsigende rappere, som kun skriver tekster om store, blæverende numser og diamant ure. Dog er der mindst lige så mange intelligente ordsmede i denne genre.

En af mine yndlings rappere er Hopsin, som har det borgerlige navn Marcus Jamal Hopson. Som mange andre succesfulde rappere, så bruger han sig selv i sine tekster og der er en rød tråd gennem alle hans albums. Han kritiserer ofte hip hop industrien og folk i branchen, som kun tænker på kolde kontanter, hvilket han anser som værende yderst overfladisk. På hans nummer ’Sag My Pants’ fra hans album Raw, fortæller Hopsin om hvordan Tomica Wright – som var gift med Eazy-E og overtog hans pladeselskab Ruthless Records efter hans død – behandlede ham dårligt og efter at have skrevet kontrakt med ham, stort set bare ignorerede ham og gjorde intet for at promovere hans musik. Dette emne går igen i både ’Kill Her’, på samme album, og ’Rip Your Heart Out’ på albummet Knock Madness. Numrene ’Gimmie That Money’ og ’What’s My Purpose’, begge på Knock Madness, handler om penge, grådighed og hvordan kapitalisme styrer os og tager vores beslutninger for os.

Hopsin, og mange andre rappere, pakker ikke tingene ind i vat og fløjl. De er ikke interesserede i at fordre dig med små, uskyldige sandheder, som du nemt kan sluge. Bliver du fornærmet over deres hårde sprog, bør du måske få dig en lidt tykkere hud. De præsenterer en grim og hård virkelig, som kan være svær at fordøje, især hvis man ikke i forvejen kender til de miljøer, som mange af dem kommer fra.

Jeg prøver ikke at sige, at det ikke er problematisk, når Rick Ross rapper, ’Put Molly in her champagne, she ain’t even know it / I took her home and I enjoyed that, she ain’t even know it’, eller når Tyler, The Creater rapper noget så forstyrret som ’You call this shit rape, but I think that rape’s fun’. Heldigvis har vi så Aesop Rock, som har en tekst, der går således: ’Life’s not a bitch, life is a beautiful woman. / You only call her a bitch because she won’t let you get that pussy / Maybe she didn’t feel y’all had any similar interests / Or maybe you’re just an asshole who couldn’t sweet talk the princess’.

Folk, der er af den overbevisning, at hip hop ikke har noget meningsfuldt at byde på, må nødvendigvis være mennesker, som ikke rigtig kender til genren. Man kan ikke lytte til rappere som Kendrick Lamar og stadig påstå, at alle rappere er fladpandede og ikke bidrager med noget konstruktivt til verden eller musikindustrien.

Hip hop skal ikke være sødt, blødt og lyserødt. Hip hop skal indeholde bandeord. Hip hop skal provokere. Hip hop skal få dig til at tænke kritisk. Hvis du ønsker at føle dig svøbt i en kokon, hver gang du lytter til musik, hvis du ikke kan klare, at der bliver sat spørgsmålstegn ved din opfattelse af verden, hvis du foretrækker at forblive i din lille, trygge osteklokke, så skal du ikke lytte til hip hop. Men hvis du rent faktisk er interesseret i at få udvidet din horisont, hvis du gerne vil høre om folk, der lever på en helt anden måde end dig, hvis du har et ønske om at forbedre dit vokabularium, så skal du lytte til hip hop.

 

 

29 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Bliver du – trods en alder på 29 – aldrig voksen?

  • Af Katrine Blauenfeldt

   -

   Kære Jan,

   Tak for den skjulte kompliment.

   Mvh. Katrine

 2. Af j nielsen

  -

  For 30 år siden var det disco. En vis radio-DJ var glad for rock og meget lidt glad for det her firsernoget.

  “Folk har skrevet ind og bedt om at høre noget disco. Så nu vil jeg spille YMCA med Village People og Bad Girls med Donna Summer. Den ene sang handler om at møde homoseksuelle på et offentligt herberg. Den anden handler om hvor fedt det er at være luder. Nyd det.”

  >Toot TootBeep Beep<

 3. Af Anders Munch

  -

  Get Rich or Die Trying. Bedste album. Hærder både hjernen og hjertet.

 4. Af Anders Munch

  -

  https://www.youtube.com/watch?v=rN5Yzr3TK1E

 5. Af Jan Petersen

  -

  Anders Munch, fedt link – den video lægger vel ligesom det “intellektuelle” plan for curling-babes. De står godt nok til en brat opvågning 🙁

 6. Af Kristoffer 'Kriff' Børsting

  -

  Word Up! (For nu at bruge et klassisk hip hop udtryk), godt skrevet Katrine, jeg har selv brugt en del tid på emnet hip hop, både som skribent/redaktør på danskrap.dk men også bare som generel hip hop entusiast 🙂

  En af de ting jeg personligt syntes der er mest fantastisk ved hip hop er at genren spænder så bredt, stilmæssigt såvel som personmæssigt, personligt må jeg indrømme er jeg mest selv er til den lidt ældre skole, selvfølgelig skal hip hop som genere ikke stå stille, men omvendt syntes jeg ikke altid om der hvor den nye generation af rappere forsøger at tage hip hoppen hen, for lidt indhold og for meget autotune.

  Skal jeg pege på hvilken slags hip hop der rammer mig lige i hjertet så er jeg en sucker for sådan en som Notorious (den mand rappede SÅ vildt!), De La Soul (‘Bionix’ albummet fra 2001 er F-ing dope), Mad Flava (lyt deres album fra 1994, det holder stadig i dag), Lords Of The UnderGround, Funkdoobiest, Pharoe Monch, bare for at nævne et par stykker 😉

  I forhold til nye album er Scarfaces ‘Deeply Rooted’ fra 2015 nok det som jeg er mest nede med, men DRE’s ‘Compton’ var heller ikke værst.

  Og så har vi jo slet ikke været omkring vores helt egen danske ‘baghave’ 🙂

 7. Af Javier Martinez

  -

  Stereo mc er mere min smag..En form for moderne hip hop spliced med acid jazz og pop fra 90érne —Get connected, ground level, Step it up, soul girl, warhead, don’t let up, chicken shake..Coolest dudes ever….

  Hvad man spiser bliver man..Jeg spiser kun værdi mad..Livet er for kort til lort..Men hver generation har sine uforståeligheder over for den næste. Og aldrig lyder noget så meningsfuldt, som det lyttet til under de meningsdannende år..Falsk eller hvad det end er ..Lidt ligesom når mennesker får børn..De ødelægger ens liv, men indoktrineret i generne er villigheden til et ødelagt liv. 🙂

 8. Af Jørgen F.

  -

  …det rager mig en vissen høstblomst hvad andre mennesker lytter til.
  Jeg sidder dog ofte i bil med mine halvvoksne døtre – eller handler i butikker hvor yngre kvinder ekspederer til musik.
  Og jeg må erkende at jeg er blevet så gammel at jeg finder det meget anmasende og upassende i de situationer at populære radiokanalerne sender meget eksplicitte og sexistiske tekster ud i æteren i dagtiden.

  Der er tid og sted.

 9. Af Dennis Pedersen

  -

  Haha – fedt indlæg! Må sige at jeg ikke lige selv er til HipHop (er metal-mand), men det er altid sjovt at se skribenterne vise de mere personlige sider af sig selv i stedet for absolut at skulle mene noget om “de store ting”. Bare klø på Katrine – at blive voksen som Jan Petersen bliver man kun gammel af.

 10. Af Javier Martinez

  -

  Indlæg i filteret..

 11. Af Jakob Rasmussen

  -

  Er du også begyndt at sige AKAB?

  Gangsterrap er ofte virkeligt fed musik, men det er alligevel uuholdeligt at høre på, når man kan huske crack-epidemien i USA, som især kostede mange unge sorte livet, og var skyld i, at endnu flere røg i fængsel.

  “Get rich or die tryin´'” – ved at sælge livsødelæggende narko, til andre unge, sorte amerikanere.

  Komplet hjernedød og ultra-ekstremt usympatisk Drug and Crime-“kultur”…

 12. Af Javier Martinez

  -

  Komplet hjernedød og ultra-ekstremt usympatisk Drug and Crime-“kultur”…

  Jeg kan nu godt komme i tanke om noget hjernedødt der langt slår det..Kirkemusik fra folkekirken eller scientology fx..Rent ævl, uden politisk indhold..

 13. Af Jakob Rasmussen

  -

  @martinez

  Scientology i Los Angeles har faktisk netop samlet en del af de gamle gangsterrappere, samt repræsentanter fra nogle af mest magtfulde gadebander i L.A., for at skabe fred mellem dem, og få dem til at være bedre rollemodeller for de unge.

  Uddrag fra “The Game, Will.i.am join rival gangs Crips, Bloods, Esés at unity rally in LA” af Yvette Caslin, Rolling Out 1. august 2016:

  “The Game and Will.i.am literally had a hand in history being made as rival Southern California gang leaders met at the Church of Scientology Community Center in South Los Angeles to discuss making peace on the streets.

  After The Game sent an invitation on Instagram which read, “On behalf of myself@SnoopDogg, & the honorable @louisfarrakhan,” he called on “all CRIPS, BLOODS, ESE’s & all other gang members, major figures & GANG LEADERS from every hood in our city…to have the much needed conversation amongst ourselves about our influence on the youth in our respective neighborhoods & how we can serve as better role models to them & the brothers we stand beside daily, ” announcements on 92.3 FM/REAL by radio host Big Boy, flyers put out by scores of community groups and churches, and word of mouth, 2,500 people showed up at the summit.”

 14. Af J F

  -

  Da jeg var omkring 9 år gammel, opdagede jeg Elvis. Han døde lige efter. Det var den eneste af mine store (komponister)idoler, hvis storhedstid var nogenlunde fra min egen tid. Siden gik det kun ned ad bakken. Min sidste fund er et hit fra 1912.
  Så, kære Katrine Blauenfeldt, vi kommer ikke til at mødes i denne omgang, men jeg nyder dine indslag (bortset fra denne, selvfølgeligt 😉 )
  Glæder mig til den næste.

 15. Af Javier Martinez

  -

  Rasmus sen…

  Enig! Intet er for lavt, for lidt hyklerisk og manipulerende, for Scientol ogy når det kommer til at hverve nye betalende ofre. Og Rapper og hip hopper har jo nogle gange råd til at komme op det højeste “videns” trin, der koster mange hundred tusinder af dollars.
  🙂
  Lidt rap om Scientolo gy..Nyd det..
  ://www.youtube.com/watch?v=8Bg-DllN1Hc….https foran..

 16. Af Jakob Rasmussen

  -

  @Scientofoben

  Du ævler, som du har forstand til, mens Scientology løser tilsyneladende uløselige problemer…

  Det er faktisk ret stort, at det er lykkes for Scientology, i nært samarbejde med Nation of Islam, at få nogle af de kendte gangsterrappere, samt nogle af de gadebander, der tidligere var ekstremt farlige, og som stod bag crack-epidemien, til at samles om et konstruktivt budskab til de unge i L.A.

 17. Af bent andersen

  -

  For fornuftige folk lyder debatoplægget, hvis det er et sådant, nok mest som et syretrip eller noget med svampe, lsd og hash indtaget i for store mængder. Ja, i visse kredse dyrker man jo det vanvittige og selvdestruktive. Jo skørere jo bedre. Men katrine vil sikkert kunne få en stor karriere hos de radikale eller de alternative.

 18. Af jan nielsen

  -

  I stedet for at bruge tid og energi på syg dope, gansta-rap, metal rock og anden støj og åndsfortærende tidsfordriv, burde nutidens ungdom nok begynde at sætte sig ind i hvad der foregår i Danmark. For politikernes flertal er begyndt at udlevere den danske ungdom og os allesammen til invasion, besættelse og undergang….. til kriminalitet uden grænser….. til uhyrlige skandaler og vanvittige tilstande….. til islamisering og en kæmpebølge og syndflod af overfald, hjemmerøverier, voldtægter, voldsorgier og mordforsøg…… til barbari, terror, tortur, umenneskelig undertrykkelse og tidlig død. Se den korte/180g/snaph.

 19. Af jan nielsen

  -

  I stedet for at bruge tid og energi på syg dope, gansta-rap, metal rock og anden støj og åndsfortærende tidsfordriv, burde nutidens ungdom nok begynde at sætte sig ind i hvad der foregår i Danmark. For politikernes flertal er begyndt at udlevere den danske ungdom og os allesammen til invasion, besættelse og undergang….. til kriminalitet uden grænser….. til uhyrlige skandaler og vanvittige tilstande….. til islamisering og kæmpebølger og syndfloder af overfald, hjemmerøverier, voldtægter, voldsorgier og mordforsøg…… til barbari, terror, tortur, umenneskelig undertrykkelse og tidlig død. Se den korte/180g/snaph.

  Nogen er stadig vældig optimistiske på ungdommens og danskernes vegne. Men realistisk set er Titanic-Danmark som et skib der kan kæntre og synke med kort varsel.

 20. Af Javier Martinez

  -

  Rasmuss.en

  Scientology løser ingen problemer..Rager kun til sig af andre folks penge, misbruger folks gode intention, og forfølger dem når de forlader helvedes religion her…Forbyder børn kontakt til deres forældre mv..

 21. Af Gert Olesen

  -

  En snigende undergravning af den danske ungdoms fremtid er i fuld gang. Læs pe ter ham monds bog: slaveri, terror og islam på you tube. Se den korte avis, læserbrevene mv. Der er også film i massevis.

 22. Af Javier Martinez

  -

  Endnu et indlæg i filteret?

 23. Af Jan Petersen

  -

  Her er iøvrigt en B.dk artikel om en frisk initiativrig ung pige, der har lidt mere “hip hop” mellem ørerne. Du har noget at lære Katrine 🙂

  “19-årige Cecilie udvider forretningen og jagter tocifret millionomsætning”
  http://www.business.dk/vaekst/19-aarige-cecilie-udvider-forretningen-og-jagter-tocifret-millionomsaetning

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kathrine, vil du virkelig have et sådan indlæg stående på din blog?

  KØNT SPILD AF STUDIETID OG ANDRES PENGE – 4. AUGUST 2016 11:24

 25. Af bjarne petersen

  -

  Et indlæg om at massedøden er på vej mod Europa kan læses på dal s bæk s blog, hvis det da bliver frigivet fra filtret. Ellers se snaph/180g/urias/den korte og uhrskov/jp-jalving.

 26. Af Asger Trier Engberg

  -

  En af de ting som jeg som musiker og filosof har haft lyst til at sige, men så desværre ikke har kunnet på grund af censuren er, at musikken er fin nok, altså hip hoppen.

  Men undskyld mig, hvis man på den ene side hader alle mænd, mens man på den anden side elsker mænd der hader kvinder skidt. Hvad er det så lige man får ud af det?

  En stor grim mand.

  Problemet er jo, for mig at se, at de klassiske mandeværdier; mod, ærlighed, kærlighed og styrke fortrænges af en cocktail af stupiditet. For det det vel, hvis man hader mænd samtidig med at man elsker en alfons?

  Nå, det er nok bare mig.

 27. Af jan nielsen

  -

  Det er ved at være vildt uhyggeligt hvad den korte/180g/urias/snaph, jp-jalving og Berl. kan berette om konsekvenserne af regeringens hjernedøde politik. Børnene og den danske ungdom er på vej ind i en kulsort fremtid.

 28. Af bo nielsen

  -

  Det vigtigste og væsentligste debat-emne i denne tid er vores demokrati-nedtur og deroute der har medført at danskernes familieværdier, velfærd, sikkerhed, frihed, sundhed, rettigheder og fremtidsmuligheder er på vej i skraldespanden eller ud på historiens losseplads. Politikerne, bureaukraterne og journalisterne betragter nu mest danskerne som malkekvæg og untermenchen der bare skal udnyttes, manipuleres, undertrykkes og udskiftes……..hvorfor alle arter af ondskab, magtmisbrug og svinske udskejelser er tilladt.

Kommentarer er lukket.