Er de gamle bare en irriterende byrde?

Af Katrine Blauenfeldt 72

Youth is wasted on the young. Det statement har vi vist alle hørt før, men hvad med alderdom? Jeg synes alderdom er spildt på de gamle. De værdsætter slet ikke deres rynker, deres grå hår, og deres lange, bevægelige bryster. Jeg glæder mig til at blive gammel. Ikke halvgammel, men sådan, Lise Nørgaard-gammel.

Men i Danmark virker det som om, det er en synd at blive gammel. Jeg har set de blikke som unge mennesker sender de gamle. Blikke, der fortæller om afsky og forargelse. Blikke, der siger, ”flyt dig, bedstemor, du står i vejen for min lynhurtige og betydningsfulde hverdag”. Himmelvendte øjne, når en pensionist spørger om… ja, hvad som helst.

Det er også derfor, at jeg ikke vil være gammel i Danmark. Det er for nedslående. Man får lyst til at gemme sig i en stor, grå cardigan og alle folk går pludselig ud fra, at man elsker hækling og flødebolsjer. Der er en kedelig tendens til at anbringe alle gamle mennesker i den samme kasse. Vi, samfundet, anser dem oftest for at være en homogen masse. En masse, der består af adskillige personer, som bare venter på at dø. Eller rettere, som vi venter på skal dø. Vi lader som om, vi respekterer de gamle, som om vi gerne vil hjælpe dem med at bevare noget værdighed på deres gamle dage, men i virkeligheden bliver de set som en byrde.

Hver gang emnet ældrepleje bliver vendt i medierne, så er der flere politikere og debattører, som er ude at sige, at de gamle fortjener at blive behandlet bedre, at de fortjener at få tilbudt flere bade, mere hjælp i hjemmet, bedre mad på plejehjemmene. Dog sker der sjældent nogle ændringer og når der endelig gør, er det jo ikke fordi vi, sådan rigtigt, bekymrer os om de gamle, det er udelukkende for at give os selv god samvittighed, ”åh ja, nu har Fru Jensen fået lunkne tarteletter, i stedet for de kolde, som plejer at blive serveret.”. Så klapper vi os selv på skuldrene og overbeviser os selv om at Florence Nightingale ville have været stolt af vores heltemodige arbejde.

Når man bliver gammel må man ikke længere brokke sig, man har bare at være taknemmelig, hvis man får lov til at sidde i en lænestol, der lugter af møl og hvis ens hjemmehjælper ikke røver en.

Måske er det i virkeligheden ikke så fandens underligt, at en del gamle mennesker ikke værdsætter deres alderdom, når de ikke en gang bliver behandlet lige så godt som en døende hund. Så jo, jeg glæder mig til at blive gammel, jeg glæder mig til at farve mit tynde hår lilla, jeg glæder mig til at se, hvordan mine tatoveringer kommer til at se ud, jeg glæder mig til at drikke vin fra morgen til aften, jeg glæder mig til at komme med Fru Fernando Møhge-agtige kommentarer, jeg glæder mig til at dyrke yoga i en eller anden park og være hamrende ligeglad med hvad folk tænker om mig. I det hele taget, tror jeg, at jeg kommer til at være en forrygende olding. Dog skal det bare ikke være i Danmark.

72 kommentarer RSS

 1. Af Henrik Knage

  -

  Du har nogle af de allerbedste oplæg Katrine – til forståelse, for du er din egen vægt værd i guld.

  Der er i reglen fødsel, opvækst, mellemstadie og færdigt produkt med, i samtiden.

  Der er her tale om, er en vindrue, der ser sig selv, fra vin – drue – til vin. De unge der ser ældre mennesker, som problemer – de har dog forstået sig selv, men mangler evnen til transformation. De kalder si Radikale.

 2. Af Ebba Trollsen

  -

  Sardonisk humor er den groveste form for humor.

  Det siges, at betegnelsen stammer fra Sardiniens oldtid, hvor stammen stenede de ældste borgere ihjel, når de ikke længere var til nytte, så de ikke skulle ligge stammen til last.

  Alle skulle le af rituelle grunde, mens de stenede de gamle, unyttige spisere, og det er derfor, at sadistisk humor ofte kaldes for sardonisk humor.

 3. Af Uno Spangsager

  -

  Hvor længe mener du, at vi skal vente på, at vores arvetante tager sig sammen til at dø!?

  Der er ikke bare brug for aktiv, men for pro-aktiv “dødshjælp” til de gamle, rige idioter!

 4. Af Niels Larsen

  -

  “Er de gamle bare en irriterende byrde?”

  Det er vi nok.

  Helt på linie med de unge.

 5. Af kurt Aggerbo Glamme

  -

  De gamle bidrager ikke med noget til kapitalismen. I disse neo lioberalistiske tider må vi se om man skal begynde at aflive de gamle når de ikke er arbejds-dygtige mere. Det kan gøres humant og billigt for samfundet, og det er til de gamles eget bedste. Dansk industri vil betale 1 kr pr kilo gammelt kød fra uarbejdsdygtige, og disse penge kan så bruges til skattelettelser på racer-biler og rejser til nice. Desuden har Claus hjort beregnet at hvis man afliver alle, pånær politikere, vil politikeres pension kunne sættes op til 100 millioner om året, og “..det er kun rimeligt arbejdsbyrden taget i betragtning..” udtaler Claus Hjort, og aslutter med et typisk “…vi må alle tage fat hvor vi kan…”.

 6. Af Steen Schmidt Nielsen

  -

  Kœre Alle.
  Glem nu ikke, at det var disse “gamle” der opdrog jer, ofrede alt for jer, tillod jeres sabbatår osv., således at I også kan bidrage til de ny generationer og sige pœnt farvel til os med respekt om jeg må bede.

  Mange hilsener
  Steen.

 7. Af Flemming Lau

  -

  Det er helt rigtigt Steen, de unge skal nås ved bøn !

 8. Af Peter Hertz

  -

  I USA opstiller partierne to kandidater, der begge er tæt på 70 og Bernie Sanders, der er 74 år, skabte en hel ungdomsbegejstring, som nægter at lægge sig igen. Her bliver der ikke spurgt til kandidaternes alder. Det ville da også være ufint.
  Sagt helt uden at rødme: Jeg (51 år og dermed ikke helt gammel endnu) er temmelig meget skarpere end mange unge på 18, 25 eller 30 år 🙂
  Jeg ved det, fordi jeg til hverdag underviser netop denne målgruppe og det er ikke alle, der kan følge mit tempo. Bare en konstatering 🙂

 9. Af Michael Sørensen

  -

  Næe det kan de måske ikke, men det er jo også dig der har overtaget, i og med at det er dig der underviser de unge, ikke?

  Prøv at vende den om. Hvis det nu var de unge der skulle lære dig om noget helt nyt du aldrig tidligere havde hørt om ville du så være lige så hurtig til at lære som de er?

  Just my 50 cent.

 10. Af M Hansen

  -

  Hvad er problemet ?
  Langt de fleste ældre mennesker lever idag et aktivt liv-mange rejser udenlands flere gange om året-andre deltager i tidens debatter også her på bloggen.
  Et flertal klarer sig selv i egen bolig til et godt stykke ind i alderdommen, prøv engang at kigge på billeder fra 50’erne af middelaldrende mennesker og så sammenlign med nutidens på samme alderstrin.
  Der er en verden til forskel hvor nutidens ældre virker mere ungdommelige og velplejede.
  Så for mange er det lykkedes at udskyde alderdommens følger ved at leve et aktivt og sundt liv.
  Men hvis der er nogle yngre mennesker der ikke respekterer at vi alle bliver ældre og dermed forandrer os- kan det da kun skyldes dumhed og en utilstrækkelig opdragelse.

 11. Af Jørgen F.

  -

  …det er, tror jeg, grundet it revolutionen vi oplever en underlig og unormal generation af ‘uerfarne’ ældre i den vestlige verden i øjeblikket. De har en manglende teknologierfaring og en helt anden tidsfornemmelse end mennesker kun få år yngre – og har heraf også rigtig dårlig selvtillid, og sætter for få krav til den omverden de ikke forstår.

  Det vil ændre sig over få år – og så vil erfarne og krævende gamlinger som Bernie og Hillary igen være normalbilledet.

  Jeg tror ikke at de seneste 30 års udvikling på nogen måde kan sammenlignes med andre revolutioner i verdenshistorien. Aldrig har så mange menneskers hverdag ændret sig så hurtigt som efter pc’en og internettet.

  Og dem under 35 fornemmer dårligt nok at det er sket.

 12. Af jørgen mikkelsen

  -

  En ung der glæder sig til at blive gammel, er vist ikke helt almindelig. Men der er vel også kun tale om en attitude. Danmark er ihvertfald ikke mere et godt land at blive gammel i. Det er heller et et godt land at være barn i, at være ung i, at være midaldrende i. Ihvertfald ikke hvis man rammes af sygdom, vold, skilsmisse eller hård social modgang. For demokratiet, rets- og velfærdsstaten er nemlig ved at være en illusion. Istedet er vores politikere og medier ved at skaffe os et iskoldt, umenneskeligt, familiefjendsk, voldeligt og kommunistisk/totalitært samfund på halsen.

 13. Af Rikke Nielsen

  -

  Når jeg bliver gammel, skal jeg ryge og drikke som et svin……. det glæder jeg mig til 🙂

 14. Af Leif Meto

  -

  Der er vel stor forskel på, hvordan man opfatter tingene, og landet man vokser op i. Jeg er 81 år, og har intet problem med af være gammel. Jeg synes, at Danmark er et godt land at bo i, vi har det godt, ingen sulter, og vi får god behandling i forhold til så mange andre rundt om i verden. Men har man lyst til at forlade landet, jamen så rejs dog. Jeg tror ikke Katrine vil blive savnet voldsomt, jeg synes hun er meget negativ.

 15. Af Peder Pedersen

  -

  Hvor uvidende har man lov til at være om en stor del af landets befolkning? Eller handler de i virkeligheden om sociale forskelle?

  1. Mange ældre og gamle er stadig et økonomisk aktiv for landet, idet de har formuer, hvis afkast beskattes, så at skatten overstiger det, de koster staten.

  2. Mange ældre bruger mange penge, fordi 68’erne modsat de tidligere generationer ikke agter at efterlade noget. Deres børn skal ikke forvente at arve. Bedsteforældre og oldeforældre rejser i disse år verden tynd, og jeg mener ikke en bustur til Harzen men tre uger i New Zealand, Australien rundt eller en tur til Peru eller Galapagos øerne og Påskeøen. De hviler tit ud Thailand på en afbudsrejse eller på Bali.

  3. Hvis børnebørnene bor langt væk skal bedsteforældrene nok finde ud af at bruge Skype og ellers er mange af dem aktive på blogs, med dating og alt mulig andet.

  4. Forbløffende mange af de ældre og også de udpræget gamle, bliver skilt og gifter sig på ny. Også efter guldbrylluppet. Som en gammel herre sagde til mig, da han var flyttet fra frue, som han havde været gift med i mere end 55 år, var han blevet træt af “det eksperiment med Ellen”. Det virkede heller ikke, som om hun savnede ham og eksperimentet. Hun blev meget gammel, og jeg er ikke sikker på andet, end at det skyldtes, at hun altid opførte sig, som om hun havde al den tid, som hun havde lyst. til foran sig.

  5. Bedsteforældre elsker selvfølgelig deres børnebørn men kan også blive trætte af dem. De synes, at ungerne er sløve, fordi de bruger det meste af tiden til at taste på deres iphones i stedet for at lege og være sammen med andre børn.

  6. Bedsteforældre kan sagtens blive træt af at passe børn, og så sent som for et par timer siden hørte jeg en flot hvidhåret dame nede på stranden, der råbte til en anden, at hun havde “børnefri”.

  7 Undersøgelser viser, at mange ældre synes, at de er meget mere lykkelige, end de tidligere har været.

  8. De ældre misunder ikke de unge, de synes, at de selv har haft et bedre liv, end det ser ud til at deres børnebørn får.

 16. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jaja, det gamles hævn er nu engang, at de unge også bliver gamle. Jeg tror i øvrigt, Mark Twain ramte hovedet på sømmet i sin lille roman Kaptajnen i Paradis. Den gamle skibskaptajn dør og flyver til paradis. Det tager 37 år. Undervejs flyver han f.eks. om kap med en komet. Da han ankommer til paradis får han et valg: Han kan vælge at være ung og stærk, men med en forstand og en erfaring som en ung, eller han kan vælge at være gammel og skrøbelig som, da han døde, men med alderdommens visdom i behold.

  Jeg behøver ikke fortælle, hvad kaptajnen valgte.

  (Note: Er der fejl i referatet er det fordi, jeg læse bogen for i hvert fald halvtreds år siden).

 17. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jeg glemte lige at sige til Katrine: Men husk at leve livet til du bliver gammel.

 18. Af Peder Pedersen

  -

  Det må efter min mening være sindsygt anstrengende – såvel fysisk som psykisk – at være en af topfigurerne i en amerikansk valgkamp.

  Donald Trump er 70 år
  Hillary Clinton – 68 år
  Bernie Sanders – 74 år

  Det skulle I tænke over, I der jamrer. Eisenhower, Churchill og Roosevelt var heller ikke årsunger.

 19. Af P Christensen

  -

  De gamle er utvivlsomt en byrde.
  Spørger man Folketinget, har vi ikke råd til alle de gamle danskere.
  hvis vi samtidig skal opfylde vor primære forpligtelse,
  som er at forsørge alle der kommer sydfra og banker på vor vantro dør.

 20. Af Thor Arentoft

  -

  Selvfølgelig opleves vi gamle som en irriterende byrde, men vi er der jo; og vi har tænkt os at være en irriterende byrde for jer mange år endnu. Det er derfor vi holder os i god form, og ser til at vi kun gør det vi selv vil. Vi HAR jo gjort vort.
  Vi behøver ikke at være ræd for at sige vore meninger, vi kan jo hverken mobbes eller fyres fra jobbet. Pensionister kan ikke fyres. Vi er som selvstændige erhvervsdrivende, vores egen chef, der helt selv råder over vores tid, og hvad vi har lyst til.
  Og så er vi jo også så finurlige og smarte, at vi enkelt kan få jer unge til at føle dårlig samvittighed, for det ene eller det andet.
  Her hos os pensionisterer går det godt, men send gerne flere penge ; god rødvin er dyr; og pensionen hænger ikke med prisudviklingen.

 21. Af Michael Vestergaard

  -

  Hvad har “de gamle” at være stolte af hvis de overlader ungdommen, børnene og børnebørnene til en kulsort fremtid, til en skæbne fyldt med vold, kriminalitet, ondskab, terror, fattigdom, sygdom og social elendighed. Det er jo den vej det går, fordi “de gamle”, generelt sagt, har stemt dumt og kortsynet, så vores demokrati, velfærd, frihed og tryghed nu er ved at forsvinde. Plus at landet nok snart overtages af islamisterne. Er det ikke en falliterklæring fra dem over 50?

 22. Af ole jensen

  -

  Nu er det jo blevet sådan at de politisk korrekte journalister har udnævnt ALLE danskere til at være “gammeldanskere”, mens dem fra de afrikanske og arabiske lande er “nydanskere”, “venner vi endnu ikke har mødt”, “multi-kulti berigere” og “nødvendig arbejdskraft” osv. Kort sagt, migranterne er fremtiden, det positive, moderne og samfundsopbyggende (bare spørg jel ved, ze nia og sti ne), mens gammeldanskerne er fortiden, nogle arbejdssky og dovne typer som ikke gider arbejde, hvorfor ny arbejdskraft må skaffes. (bare spørg løk ke) Og i det hele taget er gammeldanskerne forældede, urimelige, kværulerende, håbløse og en stor belastning. Det eneste de dur til er at betale skatter og afgifter. Men de betaler alt for lidt, og nu må det være på tide at skifte de oldnordiske danskere ud med andre arter, der også giver mere spræl i gadebilledet og butikkerne.

 23. Af E. Larsen

  -

  Igen – Katrine du er en stakkel! “Du glæder dig til at se hvordan dine tatoveringer kommer til at se ud”, du glæder dig til at blive “Fernando – Møghe”
  Og ja, gamle mennesker bliver ikke overhovedet behandlet godt af nogen og slet ikke af din generation, Katrine!
  Jeg gik forleden en tur ude i Gentofte! og imod mig kom en cyklende ung mand på ca. 34 år og han råbte til mig – “din gamle skøre stodder”!!!! – Jeg havde slet ikke set ham, vi havde ingen kontakt, men tænk dette råb.
  Og VI der er skyld i at I unge overhovedet får ydelser m.m. som vi jo ikke fik i vores ungdom – vi skal opleve, finde os i dine og dine jævnaldrenes syge meldinger om “ældrebyrden”. Hold da op hvor er det ulækkert. Og I – I, gør intet for jeres fædreland m.m. Har I en undskyldning? Nej. For den eneste er at I ikke er vågnet, men har ladet jer indoktrinere til at tro at “kulturberigelse” er at tage alle, alle ind i vores land der bestemt ikke ALLE vil os det godt og kun ønsker dig/os til at forsørge dem. Jeg tror aldrig at du vågner op – men OK, så ligger du som du/I selv har redt. JEG derimod vil kæmpe for mine børn og børnebørn – det lover jeg dig.
  Prøv dog at se, lær, følg med i hvad der sker i Europa og Verden i dag.

 24. Af Bjarne Munk Christensen

  -

  – et tankevækkende indlæg –

  – de modbydelige, der mener at de gamle, der har betalt deres vuggestue, børnehave, skole, SFO, deres videreuddannelser samt meget mere er en belastning er totalt vanvittige og aldeles
  afskyelige – den store statsmand – Winston Chirchill betegnede sådanne mennesker som flg.:

  “Et samfund UDEN samvittighed er et samfund UDEN sjæl – og et samfund UDEN sjæl er dømt til UNDERGANG”!!!!

  – det danske – og VEST europæiske samfund idag er UDEN sjæl og derfor dømt til undergang –
  aldrig tidligere i hele verdenshistorien har man været vidne til en lignende form for arrogance, hovmod og massiv stupiditet der, som bekendt, altid har stået for fald…!!

 25. Af ib Olsen

  -

  Går ud fra at o le jen sens indlæg er ironisk. Bortset fra det så er der barske nyheder, film og artikler at finde på netaviserne.

 26. Af jørgen mikkelsen

  -

  Grunden til at nogle unge betragter ældre og gamle danskere som en byrde, er vel at de er blevet hjernevasket i skolerne og af TV mv. Rødfascisterne og de radikale femi-fascister har jo i årtier søgt at forvirre begreberne, ligesom de med stor succés har spillet kvinderne ud mod mændene, plus at man har undergravet familietraditionerne alt hvad man kunne. Vi er nu oppe på at 55-60% af familierne går i opløsning. Danmark er nu det mest mandsfjendske og familiefjendske land i Europa. Dog måske på det seneste overhalet af Sverige.

 27. Af jan nielsen

  -

  Det kan anbefales at læse “sommer og terror” af jp-jalving. Og iflg. 180gra mv. er der nu optalt over 20.000 overfald, voldtægter og terroraktioner i Tyskland og Sverige på kort tid.

 28. Af bent andersen

  -

  Læg nu mærke til at medierne næsten aldrig taler om politikerbyrden, om journalistbyrden eller om EUbyrden. De taler heller ikke om at bureaukraterne, europaterne, godhedstosserne eller de kriminelle er en byrde, men igen og igen skal vi høre om ældrebyrden. Frækheden overfor de ældre og gamle danskere er ret fantastisk. Men i visse partier som Venstre, K, EL og de radikale mfl. mener man tilsyneladende at alle danskere er en byrde, siden man ønsker at udskifte dem med migranter, siden man forfølger, plager, snyder og tyranniserer de arbejdsløse.

 29. Af bent andersen

  -

  Den byrde på 100- 200 milliarder årligt som indvandringsindustrien mv. koster, nævnes heller ikke. Istedet får vi et officielt tal på 16 milliarder.

 30. Af jan nielsen

  -

  Læs kl. 22.09 ovenfor. Og læs derpå 180g ang. 20.000 angreb.

 31. Af ole hansen

  -

  Der er nogen som har det værre end os. Læs den korte a vis og uriasposten om de utrolige og hårrejsende tilstande i Frankrig og Sverige. Hvor man “irriteres” over helt andre ting end “ældrebyrden”. (som er propagandahetz mod de ældre)

 32. Af Niels Peter Lemche

  -

  Og så Katrine, dit aktive filter her til morgen.

 33. Af Svend Jensen

  -

  Selvfølgelig er de gamle bare en irriterende byrde – ligesom politikerne, de unge, de små, muslimerne, de kristne, de journalister som er medieludere, officererne, præsterne, imamerne, de bælgøjede, de duknakkede, de skævbenede, de stammende, svenskerne, tyskerne og endelig Niels Peter Lemche.
  Fortsæt selv listen efter tilbøjelighed.

 34. Af Finn Bjerrehave

  -

  Bravo sikken en drøm, Lise Nørgård er modellen for alderdom, 99 år og ser fremragende ud og kan passe sig selv, hvem har ikke den drøm?
  Et andet menneske nemlig Lægen Tage Voss, 98 år ryger gode cigarer, læser ikke aviser ser ikke fjernsyn, samt hører ikke radio, sikken en frigørelse fra daglige indtryk, og sikken en alder.
  Ligheden for begge disse gamle mennesker er vægten, disse 2 personer er i fuld modtryk mod næsten alle Danskere, som vejer ca 50% for meget, og disse 2 pejlemærker bliver u-opnåelige, men de har bidraget godt til det fede liv, hvor man selv betaler for besværet med ikke at kunne hjælpe sig selv.
  2 gode pejlemærker. Finn Vig

 35. Af Anders Nielsen

  -

  I 1960’erne og 1970’erne fik den lavere middelklasse og arbejderne råd til at flytte i parcelhus, og mange af dem fik også sommerhus. Befolkningen blev desuden vha. særlige skattebegunstigede opsparingsordninger opfordret til at spare op til deres tredjealder, og selv de beskendt lønnede måtte tit som en del af deres overensskomst hver måned finde sig i, at mindst 10 pct. blev trukket af lønnen og sat ind på en opsparing. I den periode vendte strømmen, så at der i de sidste ca. 40 år har været flere danskere, der boede i eget hus end i lejede lejligheder, og de fleste oparbejdede en friværdi i huset.

  Alle disse mennesker har nu taget hul på deres opsparinger, som i mellemtiden har været forvaltet på forskellig måde. De kloge og dygtige fik mest ud af at administrere pengene selv, mens andre måtte stole på de bugnende pensionsfonde, der tager sig mere end rigeligt betalt i administrationsudgifter og er blevet en ikke uvæsentlig del af det politiske liv. Alt efter hvilket spænd af år pensionisten vælger at fordele sin opsparing på, er det ikke ualmindeligt, at vedkommende får mellem op mod 150.000 til en kvart million i udbetaling årligt, som brændes af i forbrug eller investeres i dansk erhvervsliv og som derved skaber arbejdspladser for andre.

  Tænk lige over det. Har man en sådan selvopsparet indtægt, sættes folkepensionen til et minimumbeløb på ca. 5.000 kr. månedligt, der beskattes med omkring 50 pct. alt efter, hvor mange fradrag ,folk har. Dertil kommer, at de gamle lån i husene ofte er udbetalt, så at pensionisterne kan begynde at spise mursten vha. nye lån eller måske flytte permanent i sommerhus.

  Alt i alt råder rigtig mange pensionister over rigtig mange penge, som de selv har optjent og kaster ind i samfundsmaskineriet. Hvis de yngre danskere ikke behandler de ældre ordentligt, kan de nemt risikere, at de meste velhavende flytter til et andet land, hvor de føler sig mere velkomne, og på den måde overføres opsparingerne til forbrug udenfor Danmark.

  Hvis jeg var ung i dag, ville jeg overveje, om Danmark er et godt land at blive boende i, for med 800.000 på overførselsindkomst, hvor af mange ikke vil flytte til de områder, hvor der er arbejde at få, eller som blot udnytter andre, fordi det er muligt, er fremtidsudsigterne ikke gode. En ting er i hvert fald sikkert. Tidligere tiders udbredte sejhed, flid og tillid mellem mennesker er ved at forsvinde, og der er vel ingen, der tror, at den hastigt voksende muslimske indvandrerskare vil føle samme ansvar for at forsørge “de vantro”, som tidligere danskere stort set har været enige om. Resten af verden vil løbe fra os ,hvis vi ikke tager os sammen og afvikler de åbne døres og kassers politik .

 36. Af Anders Nielsen

  -

  Indlæg i filteret, frøken Kathrine.

 37. Af Anders Nielsen

  -

  Endelig er der jo nogen, der elsker familiens gamle.

 38. Af Henrik Knage

  -

  Hvorfor udsætte til i morgen, hvad man kan få andre til i dag? Overdrivelse fremmer forståelsen – det er sådan ungdommen ser på de gamle og øvelse gør mester.

  Tag på dykkereventyr med Prins Henrik – han er lige stået af…

 39. Af christian petersen

  -

  At Titanic-Danmark er på vej mod bunden, skyldes nok først og fremmest at alt for mange vælgere har været tåbelige nok til at stemme på blå og røde kommunistpartier, selv enhver med bare en smule kendskab til verden, burde vide at kommunisme, fascisme, nazisme og islamisme er opskriften på statsterror, ondskab, undertrykkelse og massedød.

 40. Af christian petersen

  -

  At Titanic-Danmark er på vej mod bunden, skyldes nok først og fremmest at alt for mange vælgere har været tåbelige nok til at stemme på blå og røde kommunistpartier, selvom enhver med bare en smule kendskab til verden, burde vide at kommunisme, fascisme, nazisme og islamisme er opskriften på statsterror, ondskab, undertrykkelse og massedød. Ufatteligt er det at mange politikere og journalister ikke tager klar afstand fra disse ideologier.

 41. Af Arvid Holm

  -

  Meget tyder på, at indlæringen af humanisme er slået fejl.
  Mange praktiserer kun respekt for individet i det omfang, der håndhæves eller på anden måde kan være personligt fordelagtig.
  Selviskhed er en grundliggende egenskab ved alt levende, der er nødvendig for at klare sig i tilværelsen og i sidste ende for at overleve.
  Selv planter breder deres blade ud for at fange solens stråler, selvom de derved kvæler andre planter.
  Da menneskets væsentligste konkurrent på alle områder er andre mennesker, er humanisme et urealistisk ideal.
  Humanisme er dog mindre urealistisk, hvis den afgrænses.
  Den kan være fordelagtig, når der er tale om en sammenrotning mod udenforstående.
  Nationalt afgrænset humanisme er f.eks mere gennemførlig end global humanisme.

 42. Af Javier Martinez

  -

  De blå gamle er ja.

 43. Af J Nielsen

  -

  “Er de gamle bare en irriterende byrde?”

  Næ de er bare – irriterende. Men det er der så mange der er.

 44. Af Jan Johansen

  -

  For nogle er svaret et klart ja, men for andre lidt mere civiliserede mennesker bliver spørgsmålet slet ikke stillet. Med andre ord: De fleste mennesker lever i et samdrægtigt fællesskab og udviser stor respekt for hinanden. Ja-sigerne er nok ikke opmærksomme på, at de selv kan være en belastning for deres nærmeste omgivelser.

 45. Af Niels Peter Lemche

  -

  Egentlig kunne jeg have lyst til at besvare spørgsmålet med ét ord:

  Ja!!!

  Og jeg håber, at vi bliver ved med at være det.

 46. Af Henrik Knage

  -

  Mennesker, uanset alder, er kroniske byrder – dem der påstår noget andet, de lyver. Man kan i fremtiden forestille sig en app der fortæller graden af byrden, der står foran én i Føtex, men vognen fyldt op med tøj, som hun med vilje har pillet prisen af – for at blokere køen.

  Den byrde har i reglen tørklæde på hovedet, lår i skoen, 16 lag nederdele og en frosset kylling gemt i taskerne, så hvis man ikke selv skal smittes med mere byrde, bør man skifte kø – inden det er for sent.

 47. Af Thor Arentoft

  -

  Man kunde jo også kalde alle der ejer mere end gennemsnittet, i det samfund man lever i, for en byrde.
  Afhænglig af politisk opfattelse, graden af religiøsitet, og egne meneskelige egenskaber, så vil det jo, i sidste ende være sådan, at dem der har lykkets “rage” til sig mere end gennemsnittet, har gjort det på bekostning av; at nogen/nogle har modsvarende mindre. SÅDAN ER DET BARE.
  Mennesket er et naturprodukt; og i naturen er der ingen social nåde; men hvorfor så denne falske dialog om, hvem der er en BYRDE; når alle andre jo i virkeligheden er et BYTTE.
  Det sætter jo også hele debatten om vi&dem i relief.
  For hver og en af os gælder jo bare, mig-mig-mig…………og kun mig, når det kommer sil stykket, præcis som fremgår af debatten.

 48. Af J Nielsen

  -

  “For hver og en af os gælder jo bare, mig-mig-mig…………og kun mig (…)”

  Nok en smule overdrevet. Hver og en af os har et valg. Har man tillid til at andre er hensynsfulde, så er man det oftest også selv.

  Men O.K. Overdrivelse fremmer forråelsen.

 49. Af Heinz Hartman

  -

  Det är pensionärerna(30-,40-och en handfull 50-talister)som har skapat det välfärdssamhället vilket alla gnällspikar parasiterar på!

 50. Af Katja Haxthausen

  -

  Interessant indlæg!
  Interesserer vi os for de ældre, eller lader vi som om vi gør? Kigger vi på landende i syd, har de ældre en helt anden værdig og får en helt anden respekt end de får i vort land – især dem der ikke kan klare sig selv længere.
  Det hele kommer ned til en ting: familien. Jeg vil mene at familien har det største ansvar for sin mor/far/bror etc. og ikke staten. Staten kan ike hjælpe på ensomhed – slet ikke med de besparelser det bliver ved med at komme. De ældre der ikke har noget familie er en anden sag, men de er minoriteten. Så længe man bliver behandlet med samme værdighed og respekt af ens tætte, så er det mindre betydeligt hvor varme tarteletterne er.

 51. Af Birgit Merret Christiansen

  -

  Jeg bor på et nedlagt plejehjem, hvor beboerne ikke havde lyst til at fraflytte, dengang det blev besluttet, at nu skulle der være plads til både fysisk og psykisk handicappede. Så, det er næsten som at bo på en losseplads, hvor buldozerne hober skraldet sammen i store bunker uden at sortere i møget først. Vi føler os alle sammen nytteløse og fortabte, men der er hverken overskud eller lyst til at protestere imod den undertrykkelse, der hører til dagens orden, og hvor ingen kan forvente at personalet kan få tid til at passe deres arbejde: nemlig at være til stede for beboerne…! JEG SYNES OGSÅ, AT DET VILLE VÆRE BEDRE AT FÅ LOV TIL AT DØ PÅ EN VÆRDIH MÅDE. (Hvis jeg var en gammel jagthund ville der jo ikke være nogen tvivl om, at jeg havde fortjent at få lov at dø med værdighed!!!

 52. Af Holger Overgård Andersen

  -

  Dit velkalkuleret indlæg der handler om mig mig og mig er et tidstypisk billede af narcissismen og egoismen. Når egoismen fremhæves ,undlader den netop at fokusere på ældregenerationen der har muliggjort dit liv ,uddannelse og sikkert priviligeret liv i forhold til de betingelser den ældre generation, der skabte dine muligheder. Når du fremhæver narcissimens adelsmærke tatoveringen tydeliggøres selvbilledet. Der er klar overfrekvens af hudkræft hos tatoverede ,så lev livet godt mens du har det. Havde dit indlæg været en hård kritik af behandlingen af de ældre krydret med et par historier om / eksempler på dine families ældre , ville man vurdere at dit hjerte sad på rette sted.

 53. Af Peder Pedersen

  -

  Enig med Holger Overgaard Andersen, Katrine Blauenfeldts indlæg er velformet men tomt som al det øvrige, hun har skrevet. Alene udtænkt til at sætte hende selv i relief ved tilsyneladende at gå mod strømmen.

  Det er tidstypisk. Aldrig har så mange påstået at være individualister, mens de opfører sig som lemminge. Idioterne hopper på limpinden, men modne mennesker mærker det udspekulerede og føler lede.

 54. Af Jakob Rasmussen

  -

  Det er ikke altid, man selv ved, hvornår man har brug for hjælp, når man er blevet ældre, og har været god til at klare sig selv i et langt og godt liv.

  Da jeg cyklede en tur i Dyrehaven igår aftes, fandt jeg en ældre herre, der var kørt ind i en hjort på bakken ned for Erimitageslottet, og var faldet.

  Han virkede konfus, selvom han tydeligvis var intelligent, og han påstod, at han bare lige skulle hvile sig lidt, før han var parat til at køre hjem.

  Men han spurgte igen og igen, om jeg havde set ham falde – et par sekunder efter, at jeg havde svaret, at det havde jeg ikke – og derfor turde jeg ikke overlade ham til sig selv; alt tydede på, at han havde fået en hjernerystelse, eller eventuelt var faldet på grund af en mindre hjerneblødning.

  Han havde også slået hoften så meget, at han havde svært ved at gå, og skulderen så meget, at han ikke kunne rejse sig fra jorden ved egen kraft.

  Alligevel blev han ved med at insistere på, at der ikke var noget galt og at han godt kunne komme hjem selv, hvilket han tydeligvis ikke kunne.

  Heldigvis var han intelligent nok, på trods af sin konfuse tilstand, til at acceptere, at jeg alligevel fik tilkaldt en ambulance, for ellers kunne det være gået helt galt.

 55. Af Holger Overgaard Andersen

  -

  Enig med Peder Pedersen . Livsreflektion samt heraf afledt erfaring kommer ikke via postkassen. Der skal fortjenes . Sådan er det i et meritokratisk samfund .At slippe under barren eller springe på laveste fællesnævner er et venstrefløjs mærkat der runger hult . Derfor er borgerløn vejen til fremskridtets apati og opløsning . Vogt jer for det.

 56. Af B. Thøgersen

  -

  Nej! Men det er til gengæld yngre halvstuderede røverinder, hvis ambitioner er omvendt proportionale med deres evner.

 57. Af Asger Trier Engberg

  -

  Kære Kathrine

  Jeg har gået og tænkt lidt over denne posting, den ramte mig på en eller anden måde.

  Det er ikke fordi jeg er uenig i at kritisere, det skal man, og man skal også have modet til det, så det er godt. Men den generation som nu er gamle er jo krigsgenerationen, det er nøjsomme folk som for manges vedkommende har vendt landet fra armod til rigdom. Så at skyde på dem giver for mig at se ingen mening.

  Så grubler jeg lidt over hvor dit had så kommer fra, det er så gået op for mig. Din generation er blevet islamiseret af staten. Inklusive kulturlivet. Det vil sige tvangssammensat med muslimer i skoler, gymnasier osv. Mange af de muslimer i har været tvunget sammen har været ekstremt voldelige og udemokratiske. Det har været i “integrationens” navn, men det har altså betydet utrolig megen lidelse for jeres generation.

  Det kan jeg godt forstå du er bitter over, det ville jeg også være, selvom jeg måske ikke kunne sætte ord på.

  Jeg har, som den eneste tilladt mig at kritisere det for mange år siden, så jeg mener jeg er uden skyld. Dem som har skylden er dem som har fortsat islamiseringen på trods af at alle klagede.

  Det er bare ikke den helt gamle generation som har ført pennen, det er min generation, og dem som er lidt ældre.

  Så måske skulle du finpudse dit sigte lidt, og måske tænke lidt dybere over hvor dit had kommer fra. For der er masser at hade, og det er sådan set også mere end rimeligt at du og din generation er så bitter.

  Jeg kan ikke sige så meget andet end at der var ikke opbakning til et opgør for ti år siden da det for alvor gik i gang, så du må skyde på dem som reelt førte pennen, ikke dem som jo er den største støtte i opgøret med islamiseringen af Danmark, 68 erne.

 58. Af E. Larsen

  -

  Lige min mening Asger Trier Engberg. Jeg fatter ikke at man kan se disse unge kvinder i “bybilledet” med disse rigtig, rigtig uhyggelige opfattelser af – ja, livet, fremtiden, fortiden, ældre, og særlig deres eget land. Det er til at græde over for os der netop som du siger har SKABT det samfund der overlevede sidste krig m.m. – men så okay blev rendt over åbenbart af 68-generationen m.m.
  I dag virker det som om at unge mellem 16-40 år er blevet så indoktrinerede i deres liv, så de slet ikke ved noget om livet – kun at de skal være gode og søde mod de mange kultur-berigere som de 98% venstre-journalistiske presse mener at vi skal blive i flertal i gamle Danmark. Jeg tror som sagt aldrig, aldrig at Katrine vågner op før det er for sent. (og så?? måske er det det hun vil???)

 59. Af Ib Skaale Christoffersen

  -

  Hvorfor dog blive gammel i Danmark, jeg regner da med at flytte kapitalen i skattely og så leve ude i verden. Dør jeg ikke inden jeg bliver meget svagelig, så kan jeg jo altid vende tilbage til Danmark.

 60. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Katrine – du har årtier foan dig. Er det ikke faldet dig ind, at du kan nå at forbedre nogle af de forhold, du nævner? Eller – er de som denne MIG-generation, der har haft travlt med bare SIG SELV og KARRIERE mv ? Og – ser du ikke, at det ikke og i hv f kun er de ældre, der er årsag til lortet – det er netop denne mellemgeneration, der ikke gør en dyt med deres stemmeret og initiativer.

  Det kan såmænd også være, at mange er bange for at blive ældre, fordi de et sted er bange for også at skulle dø en dag, så de vil gerne have sig frabedt at have ‘den slags’ lige for øjnene, såvel som de må bære et vist had til deres egne forældre, som de overfører på andre ældre. Hvis man påpeger gener fra dem i form af dårlig opførsel eller ringe hensyntagen, så er man bare en “gammel kælling” – uagtet at det ville man heller aldrig tidligere have fundet sig i under nogen omstændigheder, og at man (her jeg) ser betydeligt yngre ud end min biologiske alder.

  Er det ikke det, vi på blogge i debatterne har hørt omtalt som den lille hverdags-facisme!! Jeg kan ikke lige komme i tanke om, hvad benævnelsen er, når mennesker går efter andre mennesker, de opfatter som svagere. Dere er et helt konkret ord, når et samfund fx i de mere primitive samfund, som vi kalder dem, vil være et andet mennesker kvit og udstøder dem???

  Så – der er både mænd og kvinder, der i mange henseender burde gå hjem og gøre op med deres gamle far eller mor, dvs se problemet der – fremfor at køre raketten af aggressioner af på andre mennesker, opføre sig ordentligt, respekt- og hensynsfuldt, såkaldt civiliseret, hvad vi andre altid har bestræbt os på.

  Bemærk jer kvinder: Siger en mand fx ‘kælling’ om andre kvinder, så vær på vagt – den dag, hvor I bliver uvenner, så bliver det din tur med diverse udtryk !!! Det modsatte findes sikkert også – hvordan en kvinde omtaler mænd!

  De har sikkert gængs været passet i institutioner og ikke fået nok kærlighed af den rette slags, så derfor bliver ældre behandlet dårligt. Og – derfor må de tage sagerne i egen hånd, hvorfor også foreningen “Ældresagen” er blevet etableret. Ikke – fordi ældre har specielle problemer i forh til andre grupper, der formentlig også kan spørges om andre steder; men der kan her gøres en samlet indsats og bliver det.

 61. Af Ole Bole

  -

  Ja.

 62. Af E. Larsen

  -

  B.H.Laier, du sige mange mærkelige ting.
  Jeg ved da ikke om jeg er specielt bange for at være ældre o.s.v.?
  Jeg ER ældre pensionist med stor familie og seks børnebørn m.m.
  Det er DEM jeg tænker på! JEG klarer nok de sidste år inden koranen og sharia-loven tager over. Men mine børnebørn har jo ikke én eneste chance eftersom jo ingen politiker er vågnet og ser hvad der sker. Samtidig er der jo ingen frihedskæmpere mere i lille Danmark – så Danmark er slut inden længe.
  Men at opleve at den unge generation født af 68-erne stadig ikke følger med i hvad der foregår – er jo godnat!! Vi “ældre” når da nok (måske) at leve færdig, mens machetten, bomberne jo allerede er i gang til vores elskede børn og børnebørn.
  Utroligt pinligt, at der ingen danske frihedskæmpere findes mere overhovedet.

 63. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  E. Larsen – 20:11

  Jeg siger ikke mange mærkelige ting – men måske noget du ikke er bekendt med, såvel som det med ældre og blive bange går på den generation før os, denne MIG-generation – ikke din generation.

 64. Af connie-Lis connie-lis

  -

  Kære Katrine og alle I andre,
  Ældrebyrde? Børnebyrde? Politikerbyrde? Forældrebyrde? Cyklister-byrde? osv. osv.!
  Hvem i himlens navn har dog fundet på alle de byrder?
  Find dog på noget positivt! Du har livet foran dig, Katrine og skal ud i livets lange vej for at kunne gøre dig klogere. Man kan ikke læse sig til alting.
  Iøvrigt er der hele denne uge kronikker og andre lærerige artikler i Kristeligt Dagblad. Og de er Ikke skrevet af “specialister” eller andre teoretikere men “rigtige” mennesker med erfaringer i livets store spørgsmål. Læs avisen på nettet eller aboneer. Det er guf for sjælen.

 65. Af Niels Peter Lemche

  -

  CONNIE-LIS CONNIE-LIS, så ung er Katrine nu ikke (29 år)! Du behøver ikke ‘patronizing her’,

  Hun skal såmænd snart ud og tjene til føden efter overstået eksamen. Så skal hun betale for dig og os andre ældre. Det er jo sådan set der, den ender. Katrines handicap er, at der er blevet mange flere ældre at tage sig af. De store årgange fra 1945-6 osv. er ved at være helt ude af arbejdsmarkedet, og lader sig ikke bare skubbe hen i alkoven. Det har jeg forklaret en af mine sønner, da han sagde, at han og hans generation altså ikke gad arbejde sig sønder og sammen for vores skyld. Min kommentar: Husk vi er mange, og I er få, og vi ved godt, hvordan man stemmer.

  Men stadig: Det kan jo ikke gå helt skidt i Dannevang, når man ser på ejendomspriserne i København. Jeg fatter ikke, at mennesker i så stort tal har råd til det. Enten tjener de mange penge eller også har de mange lån. Jeg aner det ikke.

 66. Af j nielsen

  -

  “Det kan jo ikke gå helt skidt i Dannevang, når man ser på ejendomspriserne i København. Jeg fatter ikke, at mennesker i så stort tal har råd til det. Enten tjener de mange penge eller også har de mange lån. Jeg aner det ikke.”

  Eller også har langt de fleste boet der siden dengang en vis regering endnu ikke havde indført casinoøkonomi. Dengang det endnu kunne betale sig at arbejde.

 67. Af Niels Peter Lemche

  -

  J NIELSEN, Ja og nej, men ikke når du ser på alt nybyggeriet. Og hvem der flytter til. Du mener måske, at København er ved at udvikle sig til et alderdomshjem?

  Så hvad står du for, må jeg sige gamle gnavpot! Eller være flink ved dig Hieronymus.

 68. Af Peder Pedersen

  -

  Niels Peter Lemche: “De store årgange fra 1945-6 osv. er ved at være helt ude af arbejdsmarkedet, og lader sig ikke bare skubbe hen i alkoven. Det har jeg forklaret en af mine sønner, da han sagde, at han og hans generation altså ikke gad arbejde sig sønder og sammen for vores skyld. Min kommentar: Husk vi er mange, og I er få, og vi ved godt, hvordan man stemmer.”

  Det er vel ikke sådanne som dig, din søn tænker på, for du må have en pæn opsparet pension og næppe mere end minimumbeløbet i folkepension eller hvad det hedder i Sverige, jeg kender ikke reglerne. Men hvad siger din søn til at underholde de mange migranter, som aldrig kommer i arbejde og heller ikke virker motiveret til at komme det eller at ville et moderne demokratisk samfund? For dem stemmer du jo også for at give adgang i store mængder, og de bliver også flere og flere og stiller store krav til arbejdsstyrkens villighed til at arbejde for dem. At stille krav, kan enhver idiot klare, og alt i alt er der så mange, der stiller krav til velfærdsstaten, at jeg ikke kan forestille mig,at den overlever.

 69. Af Peder Pedersen

  -

  Asger Trier Engberg.

  Har du overhovedet læst, hvad Katrine har skrevet? Det virker ikke sådan, og hvad er det for en parallelverden, du lever i? Det er jo netop din generation, der svømmer rundt i små iltfattige akvarier og har svigtet totalt i forhold til indvandringen.

 70. Af Niels Peter Lemche

  -

  PEDER PEDERSEN, jeg kan love dig for, at hvis sådanne nogle som mig og mine ligemænd ville have været velhavende, havde vi fravalgt ethvert job, der havde noget det offentlige at gøre. Det er klart, at i et anti-akademisk samfund som det danske, er lærere af enhver art og på ethvert niveau noget foragtelig skravl. De gamle romere vidste bedre: Man uddanner de unge for at få næste generations ledere og lærere. Men det gik dem jo også meget godt i mange århundreder. Tyskerne ved det sådan set også godt, og det går dem jo ikke helt ringe, til andres ærgrelse.

 71. Af Maria Due

  -

  Jeg har et indlæg i filteret.

 72. Af Max Kruszewski

  -

  Jeg ved ikke om det er en kutyme at der skal skrives indlæg hver uge ……… ( det er ikke et spørgsmål)
  En gang vås,vrøvl og floskler , man skulle tror at det er et helved være gammel i Danmark .
  Du må være født på månen eller blot følger strømmen på din internet forbindelse , for min skyld prøv verden udenfor og den dag du bliver gammel ser vi dig igen her i landet ….

Kommentarer er lukket.