Har du fundet dig selv?

Af Katrine Blauenfeldt 42

Spred dine vinger og flyv, lille spirrevip. Tag til Australien og slås mod edderkopper på størrelse med dit hoved. Tag til USA og stå på kanten af Grand Canyon og skrig dit navn ud i luften, så der altid vil være en lille del af dig, der svæver rundt i Arizona. Tag til Vietnam og meditér med en munk i orange klæder og bed ham om at velsigne dig.

Rejs. Spis. Elsk. Så du kan finde dig selv. Du skal finde dig selv. Find dig selv.

Det er noget man tit – virkelig tit – får at vide, når man er ung. Det er vigtigt at finde ind til sin kerne. Hvem er du? Hvem er dit essentielle ’jeg’? Når du finder det, så bliver du lykkelig. Du finder en ro i dig selv, der føles som lyden af bløde bølgeskvulp mod siden af en lille, slidt jolle.

Problemet er, at det er den største omgang pseudo-psykologi ævl.

Du har ikke en kerne. Ingen mennesker har en kerne. Der ligger ikke en lille, mystisk boks inde bag din tolvfingertarm, som venter på, at du opdager den og åbner den med din rustne backpackernøgle, som du fandt i en gammel hule i Nepal. Du blev ikke født med et forudbestemt ’jeg’, som du med tiden graver frem fra dybet ved at bestige bjerge, bygge en brønd eller leve i en lerhytte i en måned.

By all means, tag ud og oplev verden. Stift bekendtskab med forskellige kulturer. Tal med mennesker, som har markant anderledes holdninger end dig selv. Vær nysgerrig, stil spørgsmål og alt det der, som din far sagde til dig i den der lunkne konfirmationstale. Det er spændende og lærerigt. Men det bringer dig ikke tættere på et ’jeg’, som hele tiden har været meningen at du skulle nå. Livet består af tilfældigheder. Intet er prædestineret.

Det er typisk folk, der ikke kan holde sig selv ud, som desperat forsøger at overbevise sig selv om, at de kan blive en anelse mere interessante, hvis de rejser gennem Østeuropa og lærer et par sætninger på ukrainsk. De snyder sig selv til at tro, at de har fundet den hellige gral. Den upopulære dreng med akne og en slem stammen er blevet til en fascinerende globetrotter. Men når han kommer hjem igen, vil han stadig være fedtet og bleg på indersiden.

Du performer nemlig din identitet. Gennem en konstant gentagelse af bestemte handlinger skaber du en illusion af en personlig og unik grundkerne. Men den eksisterer ikke. Du skaber ikke dine handlinger, dine handlinger skaber dig. Sagt på en anden måde, dine handlinger får dig til at tro, at du er et helt særligt individ, som du selv har kontrol over. Men du er ikke en bestemt person, du performer en bestemt person. Du er en social konstruktion uden en essentiel kerne. Du er ikke one of a kind. Kig dig omkring, vi er alle sammen, mere eller mindre, den samme person, hvor kun små variationer gør sig gældende. Så drop det der med at ville finde dig selv. Det kan ikke lade sig gøre.

42 kommentarer RSS

 1. Af Flemming Lau

  -

  Bliv den du i virkeligheden er, sagde Nietzsche ! Og han blev sindsyg ! Lad dig finde af Kristus, og din lykke er gjort !

 2. Af Henrik Knage

  -

  Du skønne Katrine, jeg har fundet mig selv – og meningen med livet, og der er ingen mening. Selve meningen med livet, det opstår ud af den blå luft, der hvor der ingen luft er, eller mening – da opstår liv.
  Du er bare skøn Katrine, men jeg er alt for gammel til dig.

 3. Af Henrik Knage

  -

  Jeg er glad for, at der ikke er flere der “har fundet sig selv” end tilfældet er. Fordi, hvis der var flere der havde fundet sig selv, ville Verden havde set markant anderledes ud, end den ses i dag.

 4. Af Daniel Thompson

  -

  Uanset individets tilpasningsevne har vi alt andet lige forskellig arvemasse. Det betyder også at nogle ting vil falde os lettere, andre sværere; nogle ting vil behage os, andre ting vil frastøde os. Mennesker er forskellige.

  Derfor kan man da også – i løbet af et levet liv – blive mere fortrolig med egne evner og præferencer.

  I øvrigt det, dataloger kalder “explore/exploit”-dillemaet.

 5. Af Henrik Knage

  -

  Første gang, jeg fik kontakt med mig selv, da vidste jeg ikke hvad det betød. Det skete sammen med min familie på en almindelig travetur, gennem Riisskov – og jeg var under 3 år. På et tidspunkt – og jeg ved ikke hvorfra stemmen kom fra; men der var der en stemme der sagde til mig : Du kan ikke dø!
  Derefter levede jeg.

  Siden har jeg haft kontakt med mig selv, indtil flere gange; men kontakten har hver gang handlet om liv vs. død – og man er nød til, at træffe et valg.

  Døden er let, for den gør ikke ondt, men det gør livet – især hvis man har set sig selv.

 6. Af Gert Jessen

  -

  Spændende indlæg Katrine. – “dine handlinger skaber dig”. Det har du ret i. – Men vi mennesker er skabt med temperament. Temperament tror jeg er biologisk betinget, og noget som vi ikke har viljemæssig kontrol over. Og temperamentet har indflydelse på de handlinger vi foretaget os og hvorledes vi udfører dem..

 7. Af Henrik Knage

  -

  Da min mor så mig 1. gang, da var det, at hun fandt ud af, at jeg kunne sy – at kunne sy mine egne skjorter, jeg hæklede også hjemmesko til Søværnet – de troede jeg var født på en anden planet, men søfolk er dog noget for sig selv, og de kaldte mig ikke bøsse. Hvis jeg havde været bøsse, ville det heller ikke have gjort sønderligt indtryk, for nogen af de bedste venner jeg har, er enten bøsser, lesbiske, eller helt naturlige, eller også siger de: Jeg har ingen trusser på!

 8. Af Hans H

  -

  Der findes ingen mennesker der helt har fundet sig selv. Dem der påstår det er dem der har længest igen. De har bare ikke opdaget det endnu, især de religiøse …

 9. Af Henrik Knage

  -

  Det er jo også derfor, at jeg prøver at smelte is, i mig egen køledisk (Allan Olsen) nu står hun så der, og køber fisk, men i dag – gik hun bare forbi.

 10. Af Henrik Knage

  -

  Der er masser af litteratur, at tage af. se Emma´s Lyst kortfilm (tysk).

 11. Af Magnus Culus

  -

  quote: “Du skaber ikke dine handlinger, dine handlinger skaber dig.”

  Da jeg var barn sagde min mor altid “skab dig ikke”.
  Da jeg blev voksen og fik job som skuespiller sagde instruktøren “skab dig mere”.
  Da jeg blev voksen og gift, sagde min kone “hold op med det skaberi”.
  Da jeg så ville skilles fra min kone råbte hun “skab dig ikke tosset”.
  Da jeg senere blev kunstmaler og malede kønsstudier sagde kritikerne “skab noget nyt”.
  Da jeg anskaffede mig en hund fik den desværre skab.
  Når jeg ad åre går heden, bliver jeg ned lagt i et aflangt skab og handler ikke mere.
  Jeg håber at dette her sidder lige i skabet.

 12. Af Eric H.

  -

  Hold da op, Katrine, det var lidt af et ufrivilligt morsomt kampskrift for nihilismen og kultur-radikal år 0 tænking.

  Her er kernen i ethvert menneske: familie, slægt, kultur, historie, natur.

  Vores liv er i høj grad predestineret i form af vores gener. Vi kan ikke blive rockmusikere uden ‘øre’, vi kan ikke blive atleter uden de rigtige arveanlæg.

  Livets udfordring består I at kende sit ophav, sine gener, sin skæbne, men alligevel vælge at leve livet som man ønsker, på trods af ens skæbne/genetik.

  Når folk rejser ud er det ofte for at drikke/hore/tage instagram, du kan se dem på hostels i hele verden og de kunne lige godt taget på Roskilde Festival, men nogle mennesker rejser så og finder rent faktisk ud af at de netop er dannet af deres familie, slægt, kultur, historie, natur og sætter derfor mere pris på hvem netop de er og hvad de ikke er.

  Denne dannelsesrejse burde ikke være nødvendigt men i et rødt femi-diktatur som Danmark får vi ikke noget om vide om familie, slægt, kultur, historie, natur og derfor må vi søge os selv langt hjemmefra, desværre.

 13. Af Henrik Knage

  -

  Når man som jeg, har været vidne til, at bekendskaber har taget deres eget liv – liv jeg kunnet have reddet, hvis ikke det var p.g.a. min egen dumhed, ligegyldighed og blindhed – så græmmer jeg mig over mig selv, fordi jeg tidligere kørte med på alt det lort, jeg blev fortalt, fra andre. Og det vil jeg ikke mere. Jeg er blevet uvenner med Gud og hver mand, fordi jeg mener, at ens eget liv, er der kun én der er Herrer over – og det er én selv. Selve forvaltning af liv, er heller ikke op til IS – de kan rende mig i røven.

 14. Af Henrik Knage

  -

  herre over – og så Sigmund Freud. Gamle nar.

 15. Af Allan Hansen

  -

  Kære Lau.
  “Bliv den du i virkeligheden er, sagde Nietzsche ! Og han blev sindsyg !

  Du har vist er ikke helt forstået hvad Nietzsche har skrevet; og jeg tvivler
  på, om du overhovedet har læst ham?
  Nietzsche elskede livet og naturen – herunder mennesket og andre
  dyr.

  Misforståelse 1) Han kendte ikke til had imod jøder, kristne
  end ikke GUD – “det måtte, blive deres egen sag!
  2) Når han taler om, at blive ” den man er, så er meningen den,
  at vi alle bør finde vores i plads i naturen – at blive den du er (?)
  ( gudernes forestilling om mennesket fandt har latterlig – dog uden had).

  Blev han sindsyg?
  Jeg vil nu mene, at der var tale en psykotisk melankoli og afmagt.
  Da havde han også, sagt alt det der skulles sig – motoren var brændt ned
  der var ikke mere at sige.,,,,,,,,,,,

  P.S: Nietzsche fik syfilis , efter nogle bordelbesøg i hans unge dage.
  Syfilis, vil over en kort periode sprede sig til hjernen etc.
  Nietzsche sidste bøn til menneskeheden ” vi bør altid tilgive “guderne,,
  – for de ved jo ikke bedre!
  Stol kun på naturen, for den taler altid sandt!

 16. Af Allan Hansen

  -

  Jeg fandt en fed joke på en Portugisiske hjemmeside

  ” Nietzsche – Jihad.

  Ak ja, ak ja,,,,

 17. Af ole hansen

  -

  Politikere performer vel også deres identitet? Men de fleste af dem er vist ikke en social konstruktion, men en asocial og udflydende gele-agtig masse. Eller hvad er forklaringen på at regeringen kan bevilge over to MILLIARDER kr. til bedre forhold for psykisk syge, uden at pengene nogensinde kommer frem til hospitalerne, patienterne og deres pårørende? Hvordan kan et ministerium pålægge forskere evig tavshedspligt om hvad der foregår af dårlige ting i folkeskolen pga. helles, vest agers og antorinis røde skolereform. Hvordan kan la rs ulykke lave et løfte om fra 0 migranter før valget, til 500.000 efter valget? Hvordan kan V og K osv. tillade sig at forære danskernes boliger, velfærd, jobs, penge, sundhed og meget mere væk til kulturfremmede?

 18. Af ole hansen

  -

  Politikere performer vel også deres identitet? Men de fleste af dem er vist ikke en social konstruktion, men en asocial og udflydende gele-agtig masse. Eller hvad er forklaringen på at regeringen kan bevilge over to MILLIARDER kr. til bedre forhold for psykisk syge, uden at pengene nogensinde kommer frem til hospitalerne, patienterne og deres pårørende? Hvordan kan et ministerium pålægge forskere evig tavshedspligt om hvad der foregår af dårlige ting i folkeskolen pga. helles, vest agers og antorinis røde skolereform? Hvordan kan la rs ulykke lave et løfte om fra 0 migranter før valget, til 500.000 efter valget? Hvordan kan V og K osv. tillade sig at forære danskernes boliger, velfærd, jobs, penge, sundhed og meget mere væk til kulturfremmede? Hvornår går det op for danskerne at uduelige politikere er ved at udlevere os alle til en barbarisk og kulsort fremtid? Se 180g.

 19. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt apropos – har du fundet dig selv – spørg denne unge tyske politiker iflg EB.dk:

  “Tysk ungdomspolitiker løj i sag om sexoverfald – frygtede racisme
  Undlod i første omgang at fortælle sandheden om sexoverfald med vilje”

  http://ekstrabladet.dk/112/tysk-ungdomspolitiker-loej-i-sag-om-sexoverfald-frygtede-racisme/6176237

 20. Af Cisse Vandsmuk Arnak Picston Rosenknop Kanelstang

  -

  Nedlæggelsen af velfærds-staten er flot !! DET ER DANSK AT NEDLÆGGE VELFÆRDS STATEN!!! og husk at hade andre mennesker, så politikerne i ro go mag kan nedlægge velfærds-staten, imens du hader andre mennesker, og så ikke ser at velfærds-staten nedlægges. Kort sagt: Dit had er styret af propaganda. Konklusion: du er en marionetdukke med en iq omkring de 80. Okay, skriv nu hadefuldt videre.

 21. Af Jakob Rasmussen

  -

  “Har du fundet dig selv?”

  Jeg vidste ikke engang, at jeg var blevet væk!

 22. Af Bodil Thorning-Schmidt

  -

  De unge kan jo også blive soldater, hvis de gerne vil have nogle spændende oplevelser i udlandet, der kan modne dem.

  Hvis de vælger, at blive soldater, så får de mulighed for at møde fremmede kulturer og spændende mennesker, før de sprænger dem til atomer.

  Når de kommer hjem til Dannevang dybt traumatiserde og alkoholiserede, kan de flytte ud i en skov, for at pleje deres smertefulde traumer, som skyldes, at de véd, at de er blevet narret til at dræbe andre mennesker, udelukkende for at pleje løgnagtige politikeres private interesser:

  Dét er også en slags personlig udvikling…

  Hvis de er heldige, så starter fadbamsen endnu en ulovlig angrebskrig i klodens fjerneste egne, hvor unge hobbymordere kan få afløb, for deres udlængsel og deres blodtørst på én og samme gang. – og endda blive betalt for det.

 23. Af Viggo Jensen

  -

  Der findes en særlig tysk form for udlængsel, som de kalder for “Drang nach Osten”.

  Unge hobbymordere,der drømmer om at invadere fremmede lande, for at myrde spændende mennesker, behøver ikke at frygte, at verdensfreden bryder ud og spolerer deres drømme om, at slå mennesker ihjel straffrit – og endda blive betalt for det.

  Det er måske ikke helt indlysende, at et nyt, ekstremt dyrt våbenkapløb skulle være til gavn for andre, end dem, der tjener penge på krig, ødelæggelse og nød, men USA’s militærindustrielle kompleks planlægger tilsyneladende nye, ulovlige angrebskrige, bygget på løgne, så de skal nopk få mulighed for at tilfredsstille deres blodtørst, uden at blive straffet for det.

  Uddrag fra “Why soldiers get a kick out of killing af John Horgan, Scientific American 23. april, 2010:

  “…the soldiers “revel in their kill.” “Look at those dead bastards,” one pilot says. “Nice,” the other replies.

  The exchange reminds me of a Times story from March 2003, during the U.S. invasion of Baghdad. The reporter quotes Sgt. Eric Schrumpf, a Marine sharpshooter, saying, “We had a great day. We killed a lot of people.” Noting that his troop killed an Iraqi woman standing near a militant, Schrumpf adds, “I’m sorry, but the chick was in the way.”

  Does the apparent satisfaction—call it the Schrumpf effect—that some soldiers take in killing stem primarily from nature or nurture?”

  “Wrangham asserts that natural selection embedded in both male humans and chimpanzees—our closest genetic relatives—an innate propensity for “intergroup coalitionary killing”, in which members of one group attack members of a rival group. Male humans “enjoy the opportunity” to kill others, Wrangham says, especially if they run little risk of being killed themselves.”

 24. Af bent hansen

  -

  Ja, i de underbegavedes højborg, der også er et moralsk fallitbo, er de dygtige til at bevilge sig selv lønforhøjelser. Det er så det eneste de er dygtige til. Ellers vader de rundt i knæhøje spinatbede og boltrer sig i IC-4 tog, IC-4 fly, IT-skandaler og andre tosserier, eller de bader løs i badelande bestående af spareøvelser, hyklerisk valgflæsk, velfærdsnedslagtninger og ekstreme dumheder. Send højborgen plus DR og pollertiken på sommerferie hele året, inden de smadrer Danmark for evigt.

 25. Af jesper christensen

  -

  Den typiske politikers troværdighed har nu nået bunden, for den er helt i bund og ligger under den typiske journalists troværdighed. Der findes også hæderlige politikere og journalister, Men de fleste har ladet sig hjernevaske af de røde, eller de har solgt deres sjæl til merkel og det totalitære EU.

 26. Af Lilly Kraphøg

  -

  @jesper christensen

  Europa har brug for en stærk mand, som Erdogan, der ikke lader sig koste rundt med af kommunistiske hattedamer og korrupte, bifile eurokrater.

 27. Af Ole Skovgaard

  -

  Nej, for hvis man har det er man gået i stå. @Arne Ruud, Esbjerg, Plimsolleren stod ud fra Korsehage bugt, med danske efterskoler og grundtvigdianske tanker. Landbetjenten stod i læ bag målervognen og malkepigen var gået i læ for regnen.

 28. Af Flemming Lau

  -

  Koks i filteret !

 29. Af Kent Andersen

  -

  Det er da en ekstrem narcissistisk tilgang til livet! Jeg vil vide hvor jeg kan gøre den størst mulige (positive) forskel på verden. Det er det jeg vil beskæftige mig med. Det er det jeg vurderer andre ud fra. Folk skal gøre deres bedste.

 30. Af Flemming Lau

  -

  Hej Allan, prøver igen kort! Du har ret! Har prøvet med Hegel, Schoph & Nietz. For depresivt mkh!

 31. Af Allan Hansen

  -

  @ Lau.

  Ja, Hegel var en religiøs klovn. Schopenhauer var mester
  og Nietzsche var en lystig linedanser og åndelig bjergbestiger.
  Mere er der ikke, at sige om den sag.

 32. Af P Christensen

  -

  Den blog tror jeg sgu, at jeg forelægger Skattevæsenet og kreditorerne.
  “Jeg er ikke, ergo kan jeg ikke betale ……”

 33. Af Flemming Lau

  -

  Kære Allan. Mit første indlæg hænger stadig, men prøver igen. Gode bekendte mener Nietzsche er misforstået. Min følelse, når jeg læser “de svage og mislykkede skal gå til grunde; var næstekærlighedens første sætning” eller “vi ville ligeså lidt vælge de første kristne, til vor omgang som polske jøder, ingen af dem lugter godt” , er som da Antonio Saileri får Mozart til at komponere dødsmessen. Jeg har ingen forstand på litterær form, men indholdet gør mig umiddelbart trist til mode, specielt når man kommer hans sidste 11 år i hu ! Jeg syntes det er herligt at leve, trods alt. Mkh.

 34. Af Henrik Knage

  -

  Der er da ikke meget sjov ved at skrive på en blog, og så blive mødt af tavshed og et filter.

 35. Af Henrik Knage

  -

  Jeg tror virkelig, at du har forstået det jeg har skrevet til dig. Vejen til at finde sig selv, består i at skrive en blog, og lade som om den er åben, men sætte filter på, så ingen kommer igennem. Det svarer til en blodrød tampax. Når man finder sig selv, er det ofte i forbindelse med en eller flere traumatiske oplevelser, der kulminerer på samme tid.
  Jeg bilder mig selv ind, at jeg ved, hvad du er oppe imod, selv om jeg ikke kender dig. Hvis jeg ellers kan give dig nogen trøst i livet, så kan jeg fortælle dig, at du ikke er alene med dine tanker – hvis det er en trøst.

 36. Af Henrik Knage

  -

  Byen København, er et sted på landkortet, hvor man kun kommer, som rask, og vil have en diagnose. En diagnose, der kan bruges i enhver sammenhæng, både som håndværker og som kriminel håndværker.

  Jeg oplevede engang, en VVS installatør i Rungsted, der skrev en regning til en kunde på 40.000 kr.
  Kunden havde selv alt vvs udstyr liggende “Attack” angrib, det eneste der manglede var en spændeskive mellem blandingsbatteri og så Corryon køkkenplade (helstøbt).
  Det skulle bare skrues sammen. Svenden efterlod lærling i 1 hel dag, samt en ekstra halv dag – lærlingen vidste godt, hvad det betød, at blive “Sat Af” af svenden. , han (svenden) var på stedet i en time – svenden. Det kostede 42.000 kr, for en spændeskive mellem vandhane og bordplade – og kundens far var advokat i København.

  Har du spurgt om en pris min søn? Nej, det har jeg ikke!
  Betal- det er mit bedste råd.

  Svende, de boller damer i arbejdstiden, mens deres koner starter virksomheder, i provinsen, der laver kuglelejer, men kun som håndværkere – og jeg er stadig lærling.

 37. Af Henrik Knage

  -

  Selv om jeg havde syv have, at fange dig i, og syv vidundere – så ville jeg ikke kunnet have kunnet fanget dig.
  Hvor nærmere skal jeg komme mig selv?

 38. Af Henrik Knage

  -

  Selv om jeg havde haft valget mellem, at finde mig selv, også, at finde andre- så villet ingen af delene have sig kunnet lade sig gøre – i mit tilfælde, for de gange, jeg har fundet mig selv, har de fleste venner fjernet sig – men i samme sekundt jeg fraskriver mig selv, så kommer vennerne.

  De venner jeg har vist mit liv – er ikke venner, det er kun folk, jeg ikke har vist mit liv, at jeg er venner med.

 39. Af J M

  -

  Hvad med lidt demokrati og frigiv mine indlæg??

 40. Af Finn Bjerrehave

  -

  At finde sig selv, en vanskelig udfordring, vi er nemlig født af en mor uden selv at have bedt om denne ultimative gerning, og så skal vi gennem et livsforløb endda finde os selv.
  Hvad skal vi så finde, nemlig dna strengen hos vores forældre samt deres mening med barnet, og kun den rette troende, kan gå på vandet.
  Hvis vi taler om en mening med livet, kan min enkle mening være, elsk din kone og dette enkle budskab er nok det bedste i livet, nemlig det kan kun blive din kone som kan give dig den kærlighed tilbage, som er livets salt, og ingen andre, de andre vil nemlig have noget ud af dig.
  At finde sig selv, se i spejlet og er du tilfreds? Finn Vig

 41. Af Henrik Knage

  -

  Nej – livet begynder med, at vi selv, hver især selv har valgt liv. Og jeg kan ikke lade være med, at rose dig Katrine – for din evne til, at stille intelligente spørgsmål – som der kun findes dumme svar på.
  De svar jeg kan komme med, det ville svarer til, at kunne forklarer et skel, mellem rig og fattig, og så gøre svaret valid viden.
  Du er en diamant i forståelse – fortsæt skønne.

 42. Af georg christensen

  -

  Da jeg mente at have fundet mig selv, var jeg blevet pensioneret, en tilstand, som bare gav nye problemer, og nye spørgsmål, hvorhenne finder jeg nu mig selv?, hvor lang tid har jeg nu tilbage til at finde “mig selv?”.

  At finde sig selv i “LIVET”, kan kun “døden” give svar på, (hvis døden indeholder en form for LIV), hvis ikke, så var livet bare en “illusion”,

  Hilsen fra en “gamling” fra 1942.

  .

Kommentarer er lukket.