Jeg bor i Berlin med Greg, Jannie og Dennis fra England

Af Iben Krog Rasmussen 50

Jeg er bor i Berlin med Greg, Jannie og Dennis fra England. Vi er alle fire i midten af tyverne, og er født ind i et EU hvor Erasmus ophold, den frie bevægelig og kulturel udveksling mellem EU-borgere er en selvfølgelighed. Men et Brexit vil frarøve kommende generationer af briter de muligheder, som vi har taget som en selvfølge. 

Det er sjældent, at man kan forudsige en begivenhed, der vil komme til at definere vores historie og måden, vi ser verden på. Begivenheder som murens fald, angrebet på World Trade Center og Finanskrisen i 2008 havde ingen set komme, men de er alle eksempler på, hvordan vores fælles historie og verdensopfattelse kan ændres på et spiltsekund.

Vi ved dog, at vi om under et døgn vil være vidner til en historisk begivenhed af definerende kaliber, når briterne i morgen tidlig begynder at gå til valgurnerne, hvor de skal vælge mellem at forlade eller blive i EU. Deres valg kommer ikke kun til at bestemme UK’s fremtid i EU, men det kommer også til at definere EU’s fremtid og kommende generationers fremtid.

Jeg sidder netop ved mit lille skrivebord i Berlin, hvor jeg er på Erasmus, der er et udvekslingsprogram oprettet af EU-Kommissionen med målet om at fremme den kulturelle udveksling mellem EU lande og borgere. Jeg er en af de 200.000 europæiske studerende – heraf 15.000 fra Storbritannien-, der hvert år pakker bøgerne og gå-på-mod-kufferten, og bosætter sig i et andet EU-land for en kortere periode. Det har været et kæmpe privilegium for mig at være på Erasmus, og jeg har lært mere det sidste halve år end en pensumliste på Københavns Universitet nogensinde har lært mig. På Erasmus engagerer man sig i et land og dets kultur, men man møder også en masse andre europæiske studerende, og lærer derfor deres kultur at kende. Hvis briterne stemmer nej i morgen, så kommer fremtidige Erasmus-studerende dog højst sandsynligt ikke til at møde lige så mange englændere eller skotter. Intet EU medlemskab, intet Erasmus-program. Det lærte Schweiz på den hårde måde, da de i 2014 røg ud af Erasmus-programmet, og jeg har ikke mødt en eneste schweizer på mit Erasmus-ophold. Til gengæld har jeg mødt massere af høflige, engelske Erasmus-studerende.

I min lejlighed i Berlin bor jeg desuden sammen med englænderne Greg, Jannie og Dennis. De er alle tre engelske statsborgere, og er i Berlin grundet arbejdskraftens frie bevægelighed. Alle tre har et fuldtidsarbejde, taler tysk, og har planer om at blive boende i Berlin. Det eneste de savner ved England er paradoksal nok ordentlig ”Danish bacon”.

Vores lille hjem er eksemplet på hvad der kan komme ud af Erasmus, arbejdskraftens frie bevægelighed og kulturel udveksling mellem EU-borgere. De har lært mig meget om England, jeg har lært dem om Danmark, og sammen har sammen oplevet Tyskland. Det er hjem som vores, der vil få hovedarkitekten bag det forenede Europa, franskmanden, Jean Monnet, til at godte sig i graven og tænke: ”Mission completed”.

På trods af mit ”EU-hjem” er jeg som så mange andre danskere ikke den store jubeleuropæer. Integrationen i EU er gået et skridt for langt. Nok må være nok. EU er for den europæiske befolkning og ikke omvendt. Ideen om at mere integration er den eneste vej frem for EU, hvilket har været den bestemmende tanke lige siden de første dage med Romtraktaten i 1957, er lige så lidt universel som muren gennem Europa, den unipolære verdensdagsorden før 9/11 og som højkonjunkturen i nullerne var. Historien ændrer sig, verden ændrer sig og EU ændrer sig.

Alligevel kan jeg ikke forestille mig, at hverken historien, verden eller EU vil ændre sig til det bedre, hvis briterne stemmer for at forlade EU i morgen. Slet ikke for generationen og de fremtidige generationer af unge briter, der lige som jeg og mine engelske bofæller har godt af at opleve, at der er en verden uden for fædrelandets andedam.

Min engelske bofælle Greg skriver sådan her på facebook om de muligheder, som et britisk EU-medlemskab har givet ham:

I was lucky enough to be able to move to Berlin 3 years ago to work at dBs Music with amazing people because of the freedom of movement act that being part of the EU brings. I have met my best friends here, I have been part of something incredible here, I have had so many opportunities and experiences here that would not have been accessible to me in the UK at the age I was and in the location I was living. I wanted to live in Germany, and thanks to the freedom of movement act, I can. If you vote leave on June 23rd, and thats the way this vote goes, you will be robbing future generations of this and so many other opportunities.”

EU er ikke perfekt. Mission is not completed. Men at melde sig ud af EU er at frarøve unge briter kanalen til Europa, frarøve dem Erasmus-ophold, frarøve dem den kulturelle udveksling med deres naboer og frarøve dem friheden til selv at bestemme hvilket EU land de vil bo i. Debatten i UK har handlet meget om, at et Brexit vil gøre det sværere for indvandrere at komme til Storbritannien. Men meget lidt af debatten har desværre handlet om, at det et Brexit også vil gøre det sværere for britiske statsborgere at udvandre fra Storbritannien til andre EU lande.

Greg, Jannie og Dennis fra England havde muligheden for at flytte til Berlin. I morgen er en historisk dag. Den vil definere fremtiden for UK og EU. Men den vil også definere, om fremtidige generationer af briter vil have de muligheder, som vi andre unge europæere i dag tager som en selvfølge.

50 kommentarer RSS

 1. Af Emil Vendelbo Johansen

  -

  Kære Iben

  Det er et yderst relevant indlæg. Jeg er endda enig, men det er lidt svært at tage et indlæg seriøst, når det indeholder så mange sprog- og stavefejl. Desuden, er det svært at føle sig taget seriøst som læser, når skribenten ikke har gidet at læse bare en hurtig omgang korrektur på teksten.

  Det er ærgerligt, at den manglende korrekturlæsning kommer til at fjerne fokus fra indlæggets pointe.

 2. Af Henrik Knage

  -

  “Arbejdskræftens frie bevægelighed”. Arbejdskraftens frie bevægelighed – tak, du skønne!

 3. Af Henrik Knage

  -

  nå der var du hurtig 🙂

 4. Af Henrik Knage

  -

  Der kræves da heller ikke nogen særlig uddannelse inden for raket kemi, for at kunne konstatere, at Claus Hjort Frederiksen indtager førstepladsen som Danmarkshistoriens største øjebæ i Venstres politiske historie.

  Tag pladsen Iben Krog – du er født til det – og ikke mindst, at gøre det mindst 10 gange bedre – på den positive måde.

 5. Af ole hansen

  -

  Er det ikke næsten som om oplægget er et idyllisk glansbillede udarbejdet af et EU- reklamebureau? Alle de mørke sider af EU er jo slet ikke med. Selvfølgelig er der ind i mellem nogle der for en tid kan opleve positive sider af EU, men alt i alt er EU en social katastrofe for millioner af mennesker. Blot se hvad der foregår få km fra Kbhvn.

 6. Af Jan Petersen

  -

  Citat fra blog indlægget . . . . “og jeg har lært mere det sidste halve år end en pensumliste på Københavns Universitet nogensinde har lært mig.”

  Jeg gad nok vide, hvordan en pensumliste på Københavns Universitet ser ud? Men Iben klummen er sikkert lige til et 12-tal efter ny karakterskala – griner 🙁

 7. Af Svend Jensen

  -

  Allerede før EU var udtænkt, flyttede folk frem og tilbage mellem landene og udvekslede alt muligt.
  Denne totalt overflødige organisation = EU af afdankede uduelige politikere foretager sig absolut intet andet end at spise skatteydernes surt erhvervede skillinger; under foregivende af at være uundværlige. EU er i realiteten kun en dum malkeko; altid parat til at blive malket af alle mulige platugler, der gider lyve og snyde – jeg har selv overværet det.
  Internationalisering og globalisering finder hele tiden sted uden 100.000 tåbelige papirnusseres bureaukratiske medvirken i det psykiatriske plejehjem ‘Bruxelles’.
  Hold kaje hvor er unge blåøjede danskere nemme at narre!

 8. Af Mark Lydd

  -

  “Jeg mener, det er godt briterne skal til afstemning. Nok må være nok.”

  Det er Berlingskes sammenfatning af bloggen. Fuldstændig misvisende i forhold til indholdet.

 9. Af jørgen mikkelsen

  -

  Det er fint at Iben skriver at nok er nok, og at EU er gået for langt. Men har Iben forstået at EU både er en malkeko, en agressiv tiarmet blæksprutte og et menneskeædende uhyre med et kæmpestort gab…..?

 10. Af P. Torbensen

  -

  EU er en katastrofe,ensretning,store multinationale selskabers lobbyisme omkring 10.000 tilknyttede EUs organisationer uden for demokratisk kontrol.
  Det såkaldte parlament kan ikke foreslå eller beslutte forslag uden en godkendelse og accept fra kommisionen med Claude Juncker som formand,medstifter af skattely og andre suspekte ideer-et bureaukratisk diktatur af værste skuffemed en poleret overflade,men under denne overflade pil råddent.
  Brexit yes.

 11. Af jan nielsen

  -

  Hos en række netaviser, fra BT, EB til JP og 180g er der barske nyheder. På den korte avis er der film om afrikanske og muslimske røverbanders hærgen i London mv.

 12. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt bryder afviste illegale udlændinge sig ikke om god dansk mad, iflg TV2:

  “Afviste asylansøgere utilfredse med maden på centret: Går på madrov om natten”
  http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-06-22-afviste-asylansoegere-utilfredse-med-maden-paa-centret-gaar-paa-madrov-om-natten

  Iøvrigt, er de klaphatte udvist fra Danmark. Men vil ikke rejse frivilligt, så er nu henvist til almen kriminalitet i Danmark. Evt lidt voldtægt hist og pist, lidt hjemmerøveri og andet guf. Det er vel ren logik for såvel perlehøns som sherif Pind 🙂

 13. Af javier-- Martinez!!

  -

  Erasmus er et elitært projekt for borgerlige børn…Ja ved godt at dette ikke er sandt., man så dem der skal blive de leflende for disse i fremtiden..Intet mere eller mindre..Du behøver ikke være stolt af dig selv…Tak det Danske folk der betaler dig for privilegiet at blive fremtidens privilegeret..

 14. Af jan nielsen

  -

  Masser af grimme og sadistiske overfald på sagesløse danskere i Kbhvn, Århus, Odense, Randers, Horsens, Kolding osv., osv. Læs BT/EB/JP/JV, den korte avis, urias og 180g.

 15. Af j nielsen

  -

  “Der kræves da heller ikke nogen særlig uddannelse inden for raket kemi, for at kunne konstatere, at Claus Hjort Frederiksen indtager førstepladsen som Danmarkshistoriens største øjebæ i Venstres politiske historie.”

  If that is his face – what does his scrotum look like?

 16. Af Bjørn Sørensen

  -

  Jeg forstår så udmærket dit indlæg og mange af dine argumenter var de samme, som jeg havde da havde din alder i tresserne.

  Problemet er bare at EU har udviklet sig til en kolos på lerfødder, som ikke i tide evner at tilpasse sig virkeligheden. Det forstenede EU er en bureaukratisk maskine som har en politisk dagsorden som langtfra deles af mange og modstanden er voksende. Eliten har gavn af EU i nuet, men vil fordelen også være der i morgen når udviklingen er stagneret.

  EU representerer fortiden som er ved at være passe’ . Dens korporative opbygning og manglende demokratiske ånd har forledt den til ekspertvælde som har vist sig at være præget af fortidens ideer, som er årsagen til krisen, der har medført at udviklingen er stagneret.

  Den vestlige verden er økonomisk bankerot, som siden finanskrisen, har fordoblet gældsætningen og således intet har gjort for løse finanskrisen siden 2008.

  Den kommende finanskrise vil således blive værre end den første.

  Ved at træde ud af EU nu, fjerner vi de snærende bånd som holder os nede og det vil tvinge os til at tilpasse os den virkelige verden hvor fremtiden og væksten er.

 17. Af Else Marie Arevad

  -

  Bare 3 eksempler på, hvad der er gået galt i EU: Schengen-traktaten (nedlæggelsen af de interne grænsekontroller uden styrkelse af den eksterne), den monetære union (fælles mønt uden fælles finanspolitik) og den forhastede østudvidelse af EU (indlemmelse af østeuropæiske lande, som ikke kan leve op til EUs normer, og som har medført en ensrettet vandring af (for) billig arbejdskraft fra Øst- til Vesteuropa.
  Det fælles indre marked har været en succes, men gid man ikke havde haft så travlt med at indføre Europas Forenede Stater!
  Hver gang, vi skulle stemme om en EU-traktat, har vi fået at vide, at hvis vi ikke stemte ja, så ville toget køre fra os. Gad vide, hvor toget er på vej hen i dag?

 18. Af Tom Erne

  -

  Spot on Iben!
  EU handler netop om den frie bevaegelighed, om frihandel paa tvaers af nationale graenser, faelles standarder og om politisamarbejde. Alt sammen sindsygt relevant og effektiviserende.
  At EU ikke er perfekt, skal tilrettes, fokusere paa kerneopgaver osv osv er ogsaa korrekt, men den igangvaerende EU lede og raaben op om at det bare er en flok afdankede politikere mv. er saa historieloest og dumt, at det er til at braekke sig over. Nationalismen og selvfedmen er til at faa oeje paa, og maa slet og ret skyldes at manglende forstaaelsesniveau.

  EU er en vigtig og vaesentlig institution for vores saavel som for kommende generationer. De stoerste vindere ved en EU nedsmeltning er kriminelle, terrorister og despoter som Putin, som alle vil faa det en del nemmere uden et staerkt og forenet Europa.

  Og til alle landsbytosserne, som har faaet bildt sig selv ind at vi er ved at flyde over i gale muslimer og at det hele er EUs skyld. Wake the fuck up!! Gaa en tur…risikoen for at blive slaaet ned eller voldtaget af en loessluppen flygtning er en hel del mindre end du tror.

 19. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt, et citat fra Iben blog indlægget. Hvis nogen kan finde hoved og hale i følgende usammenhængende ævl, så giver jeg en kasse af de kolde 🙂

  “På trods af mit ”EU-hjem” er jeg som så mange andre danskere ikke den store jubeleuropæer. Integrationen i EU er gået et skridt for langt. Nok må være nok. EU er for den europæiske befolkning og ikke omvendt. Ideen om at mere integration er den eneste vej frem for EU, hvilket har været den bestemmende tanke lige siden de første dage med Romtraktaten i 1957, er lige så lidt universel som muren gennem Europa, den unipolære verdensdagsorden før 9/11 og som højkonjunkturen i nullerne var. Historien ændrer sig, verden ændrer sig og EU ændrer sig.

  Alligevel kan jeg ikke forestille mig, at hverken historien, verden eller EU vil ændre sig til det bedre, hvis briterne stemmer for at forlade EU i morgen. Slet ikke for generationen og de fremtidige generationer af unge briter, der lige som jeg og mine engelske bofæller har godt af at opleve, at der er en verden uden for fædrelandets andedam.”

 20. Af Arvid Holm

  -

  En nationalstat er en sammenrotning til pleje af fælles interesser.
  Det er borgernes motivation for støtte til staten.
  Så den skal bla kunne hindre uønsket trafik over grænserne og praktisere forskelsbehandling mellem egne borgere og tilrejsende personer fra den øvrige verden.
  Hvis nationalstaten ikke gør det, bortfalder borgernes støtte.

  Borgerne er så heller motiveret for at erstatte fungerende nationalstater med et EU, der ikke fungerer som en nationalstat.

 21. Af Hul igennem?

  -

  Det er ikke “gratis” penge til betaling for studier.
  Nogen arbejder for at du kan fede dig.
  Jeg arbejder. Jeg betaler.
  Jeg synes at du selv skal betale.
  mvh

 22. Af Jan Johansen

  -

  Javist får det konsekvenser, hvis Storbritanien melder sig ud af fællesskabet – også for unge mennesker, men EU er altså blevet for meget. Ide’en blev solgt på helt andre præmisser, end det nu har udviklet sig til, og det er unægtelig en stor skam. Hvorfor skulle det komme så vidt, at store dele af den europæiske befolkning nu i alvorlig grad vender dette misfoster ryggen? Det er da vanvittigt! Hvorfor fik det lov til at udvikle sig til et overnationalt hysteri – totalt udemokratisk? Og hvad med Schengenaftalen? Og hvad med den uhæmmede indvandring fra store dele af Mellemøsten og Afrika m.m.? Er det også til vores fælles bedste? Vorherrebevares!!! EU har i sandhed spillet fallit!!!!!

 23. Af Svend Jensen

  -

  @TOM ERNE – 23. JUNI 2016 03:45
  ” Gaa en tur…risikoen for at blive slaaet ned eller voldtaget af en loessluppen flygtning er en hel del mindre end du tror.”
  Hr. Tom – Læs i kriminalstatistikerne og aviserne og du vil skifte mening pronto. Her i min provinsby tør kun få danskere gå ud om aftenen. Møder du en gruppe på mere en 1 mandlig mellemøster på gaden, gør du klogt i at skifte fortov pronto. Det har vi lært.

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAN PETERSEN – 23. JUNI 2016 04:11:

  Nej, det ligger nok over din fatteevne; men hvorfor udstiller du sig selv på den dumme måde? Ibens sætninger er krøllede, på et lidt højere niveau end det meste avis-snaller; men det er langt fra uforståeligt.

 25. Af Henrik Knage

  -

  Sidst der var nyt fra Berlin var der støvet allerede fra morgenstunden, og derfor gang i de berlinske øltappehaner og Erasmus er nu i hopla.

  Hvis du skulle møde Holger Danske i Berlin, så send ham omgående hjem, for jeg skal lige have en kammerartlig samtale med ham under fire øjne, for han sover for meget.

 26. Af Peder Kruse

  -

  Erasmus er et (ud)dannelsesprojekt med den helt tilfældigt gunstige propagandavirkning, at den næste generation bliver fremtidens EU-soldater. Hvor nyt er det ?

 27. Af ole hansen

  -

  NPL er så radikal hele vejen igennem, at man umuligt kan tage ham alvorligt. Ligesom TOMerne lever han i en fantasiboble. NPL har da ret i nogle ting, men som regel vender han tingene på hovedet. Som da jelved påstod at hvis vi ikke stemte ja til euroen, ville det være en katastrofe. Men det gik lige modsat. Vores nej til euroen reddede os fra græske tilstande. Men fortsætter invasionen ender vi alligevel i både græske, svenske og mexicanske tilstande.

 28. Af Niels Peter Lemche

  -

  OLE HANSEN – 23. JUNI 2016 11:11: Nå, er det så dagens tekst ifølge instruktionerne fra din føringsofficer? Magen til kontrafaktisk vrøvl.

 29. Af Niels Peter Lemche

  -

  OK, Iben, Ole Hansen eller hvad han nu hedder, må gerne svine andre til, men vi må ikke svare ham!

  Se i dit filter!

 30. Af Henrik Knage

  -

  Helt klart spændende bekendtskaber, Greg, Jannie, Dennis og Erasmus. Hvis vi nu starter med Dennis, så er det et kælenavn på Henrik, eller Jern Henrik, eller Henry The Iron den 1. men vi skal længere ind i sindet og over til Erasmus, helt ind der hvor det gør ondt, for jeg vil gætte på, at både Greg, og Dennis bliver hurtigere flade, end Erasmus kan nå at sige: Jorden er rund! Hvis briterene stemmer sig ud! Hurtigere og mere flade, end en en tur i byen i Berlin med damer.

 31. Af Javier Martinez

  -

  Ved at træde ud af EU kan DK føre en mere socialistisk politik uden eu liberalist lovgivning. Vi kan også holde europæere ude af dk på arbejdsmarkedet, hvilket ville gavne Danskerne og Dansk økonomi meget..

 32. Af Javier Martinez

  -

  Ikke at forglemme..Holde Eu borgere ude af uddannelsessystemet, su mv. Og få uddannet flere af vores egne.

  På steder som tandlæge, læge, mv studer er halvdelen udenlandske borgere.. Mestendel svensker,normænd og Islændinge mens så godt som ingen Danskere tager den anden vej…Ud af norden er også nødvendigt på dette område..

 33. Af Henrik Knage

  -

  If that is his face – what does his scrotum look like?

  I have not lineary contakt with Hjortens scrotum, but something comming up in my mind, and that is what abovt Pythagoras leaning – sætning means – and this is when sternohyoieus get contack with scrotum, and nobody can eksplane that.

  Jeg skal vist i engelsk skole IGEN.

 34. Af Jakob Rasmussen

  -

  Der er faktisk stadig kvinder, der bliver henrettet for hekseri.

  I dag mindes mange de kvinder, der blev ofre for kristne fanatikeres heksejagter, for flere hundrede år siden. Men heksejagter jo for længst fortid i Danmark. I dag er en selverklæret, danske heks, som Danny Druehyld, en medieberømthed, som ingen hverken er bange for, eller hader, og som anvendes som ekspert udi det okkulte af ugebladene.

  Men der er faktisk stadig kvinder, der bliver forfulgt, fængslet og henrettet af myndighederne i dét land, som de bor, på grund af beskyldninger om hekseri.

  Der er indført dødsstraf for hekseri i både Saudi Arabien og Iran, som henholdsvis dominerer de sunnimuslimske og de shiamuslimske lande, og det skyldes selvfølgelig at sharia er grundlaget for lovgivningen i Saudi Arabien og Iran, for sharia kræver dødstsraf for hekseri.

 35. Af Jakob Rasmussen

  -

  Saudi Arabien henretter jævnligt både mænd og kvinder, der bliver beskyldt for hekseri.

  Mange af de henrettede “hekse”, ville blive betegnet som “alternative behandlere” i Danmark, og ville højest risikere at blive straffet for kvaksalveri, eller bedrag.

  Det er ikke det saudiarabiske kongehus, eller de sekulære, saudiske myndigheder, der forlanger dødsstraf for hekseri; det er selvfølgelig det fundamentalistiske, muslimske præsteskab i Saudi Arabien, der forlanger dødstraf for hekseri, og det skyldes selvfølgelig, at sharia forlanger dødsstraf for hekseri.

  Alligevel er der en del venstreorienterede feminister, der sammenligner kritik af islamisterne (og f.eks. deres religiøst begrundede hekseforfølgelser i nutiden), med fortidens hekseafbrændinger i den krisyne verden…

 36. Af Jakob Rasmussen

  -

  Her er lidt at tænke på, når I brænder hekse af på Sankt Hans-bålet i aften…

  Uddrag fra “Islamic Witch Hunts”, Wikipedia:

  “The belief in possession by jinn, witchcraft, and the effects of the “evil eye” are mainstream Islamic beliefs, supported by sahih (authentic) hadith.

  Prophet Muhammad believed himself to have been affected by the evil eye[1] and the witchcraft of a Jew.[2]

  Consequently, the evil eye is considered a fact[3] that is responsible for the deaths of many Muslims…”

  Jødehadet i de muslimske lande, kan altså ikke skilles fra de muslimske landes hekseforfølgelser.

  Troen i de muslimske lande på, at hekseri, eller “sort magi” – f.eks. i form af forbandelser, onde øjne og lignende – er en realitet, medfører desuden ikke “kun”, at “heksene” bliver forfulgt af myndighederne og uvidende civilister, men også at mange opsøger “heksene”, når de egentlig har brug for lægehjælp.

 37. Af Jakob Rasmussen

  -

  Uddrag fra “Vi brænder hekse på bålet” af Birgitte Kofod Olsen, Politiken 23/6 2016:

  “Sydvestjyske Museer planlægger at omdanne et renæssancehus i Ribe til et heksemuseum. Museet skal oplyse om de hekseforfølgelser, der fandt sted midt i oplysningstiden, og sætte fokus på de forfølgelser, der sker i dag, og som f.eks. afspejles i fremmedhad.”

  Tilsyneladende har Sydvetsjyske Museer altså tænkt sig, at ligestille kritikken af de fanatiske, fundamentalistiske islamister, der mener at hekse skal slås ihjel, fordi sharia forlanger at hekse skal slås ihjel, med hekseforfølgelserne.

  Det er simpelthen komplet idiotisk, men meget typisk for islamisternes venner….

 38. Af Jakob Rasmussen

  -

  Mange forsvarer afbrændingen af heksedukker på Sankt Hans-bålet med, at det kun er en “symbolsk afstandtagen fra det onde”, og at det altså ikke er en opfordring til overgreb på konkrete personer.

  Argumentet er sådan set tilforladeligt nok, for det er jo meget længe siden, vi brændte kvinder, der blev beskyldt for hekseri, i den kristne del af verden.

  Men så længe, der stadig er kvinder, mænd og børn især i de muslimske lande og i Afrika, der bliver forfulgt og myrdet både af de religiøse domstole og af den primitive, fundamentalistiske pøbel, så burde vi undlade at brænde heksedukker af på Sankt Hans-bålet i solidaritet med de mange stakler, der bliver henrettet for hekseri i vore dage i de muslimske lande, samt i Afrika.

 39. Af Jakob Rasmussen

  -

  Debattøren, Marianne Fajstrup, skriver i dagens SoMe-indlæg i Berlingske, at “måske skal vi bare brænde nogle flere mandlige heksedukker for at alle er glade”.

  Det er komplet amoralsk at mene, at det er i orden, at fejre hekseforfølgelser, hvis blot man også brænder mandlige heksedukker af.

  Så er det åbenbart ligegyldigt for Fajstrup, at man faktisk fejrer pøblens og de religiøse myndigheders irrationelle overgreb på uskyldige kvinder og mænd, når man brænder dukker, der forestiller hekse og troldmænd, på bålet.

  For det første ved hun tilsyneladende ikke, at det ikke “kun” var kvinder, der blev ofre for de kristne hekseforfølgelserne for tre hundrede år siden; der var også mænd, der blev straffet for hekseri.

  For det andet er hun åbenbart ligeglad med, at der stadig er mange kvinder OG mænd OG børn i de muslimske lande og i Afrika, der bliver forfulgt, fængslet, tortureret og henrettet, fordi de bliver beskyldt for hekseri.

 40. Af Henrik Knage

  -

  Er det ikke Drude Druehyld, frem for Danny Druehyld? Uanset hvad, så står Storbritannien ved et nej, som de stod da de skulle forstille, at bekæmpe Zuluer i Afrika, men hvor England og alt deres ophøjede selvoptagede narrefis fik en brat ende. England kommer til at stå fuldstændig isoleret, ved et nej – og det tør de ikke.

  Det er ikke et valg mellem EU, eller et valg om indvandring, det er et valg og opgør med engelsk selvforstået forfængelighed.

  Jeg hader englændere.

 41. Af soren majgaard

  -

  Fri bevægelighed er ikke synonymt med et enten eller. At du er fisket op for at yde endnu et forsvar for EU fremgår ganske klart. Det var også at forvente, eftersom de, der går ind for selvbestemmelse og grænser ikke får et ben til jorden. Der er meget stor sindelagskontrol i pressen for øjeblikket. Det er faktisk pinligt at være vidne til, at når der kunne tænkes, at der fremkommer modstand, bliver der ikke opfordret til debat. Kommentarer finder ikke fremme.
  Den venter til ja-siden har sejret over Brexit stymperne. Så bliver der pludseligt brug for at keddel-trykket går af tryk-kogeren.

 42. Af Henrik Knage

  -

  Ja, men lad nu England koge lidt i deres eget fedt, lidt endnu – for England er ikke noget i kraft af sig selv, og det ved de – derfor bliver det også et klart Ja.
  Desuden er Jorden ikke rund – den er allerhøjest oval, og lige så rund som et ekset forhjul, på en motorcykel.

 43. Af sorenjo , men når man i stedet slår op i facit listen majgaard

  -

  Tak til Mark Lydd,
  overskriften er som du fremhæver, ganske rigtigt misvisende , men desværre også forudsigelig med det kendskab vi allerede har til pressens spind. Englænderne har måske nok fordele af deres medlemskab, men hvis de laver deres Exit med et Breaksit, så vil de hurtigt som en anden fugl Phønix genopstå af asken. Nåh, nej, det ved jeg da ikke. Det er kun en løs antagelse ligesom ja-sidens fabulationer. Derimod kan ja-sigerne ikke få hænderne ned over de vidunderlige fordele, de indbilder os, som fred og dæmonkrati i al fremtid. Freden er nok så som så u-sikker, set gennem historiske briller hvorimod dæmonkratiet er u- diskutabelt, og nok så sikker. Stol blot på embedsmandsvældet.
  Opgørelser af briternes bidrag er opgjort til 14 milliarder euros og de får 7 milliarder tilbage. Bureaukratiet koster samtlige europæiske medlemsstater den undseelige sum af ‘kun’ 6,5 milliarder euros og må skæppe kraftigt i den belgiske og franske statskasse, da funktionærrerne vel bruger lidt af deres indtægter i Stress’bourg og Brug-selv-løs. Gad vide hvor billigt Tyrkerne slipper? Hvis man lod englænderne betale for det totale kontorhold på 6,5 milliarder, kan man med lige så stor ret som andre fiflerier med mønterne , sige, at efter returkommissionen har hele nettoudgiften på 7 milliarder kostet britterne14 milliarde minus 7 milliarder(retur) = 7 milliarder plus 6,5 milliarder.(kontorudgiften) . Så derefter er det pinlige spørgsmål : Hvad blev der så af den halve milliard euros?( Smøremidler?) Og når de fravælger selvbestemmelsen, hvor meget stiger medlemskabet så?

 44. Af Javier Martinez

  -

  Vi brænder Fogh,bertil og fadbamsen af i år og i den rækkefølge..

  Man skulle naturligvis udskifte den falske heks med de 3 ægte af slagsen her nævnt over det ganske land.Til nød kan man bruge eu flaget..

 45. Af Magnus Culus

  -

  Sådan er EU’s kernekompetencer.

  Google Translate::
  English:
  never give a sucker an even break
  Dansk:
  aldrig give en sugekop en jævn pause

  Google Translate må være udtænkt og produceret af tiptop sprogspecialister i Bruxelles centret for avanceret oversættelse. Det må være dem, der også specificerede agurkers maksimale krumning ved 25 grader celsius og 1 atmosfæres tryk.

 46. Af sorenjo , men når man i stedet slår op i facit listen majgaard

  -

  Tak til Mark Lydd,
  overskriften er, som du fremhæver, ganske rigtigt misvisende , men også forudsigelig med det kendskab, vi allerede har til pressens spind. Englænderne har måske fordele af deres medlemskab, men hvis de laver deres Exit med et Brexit, så vil de hurtigt som en anden fugl Phønix genopstå af asken. Ik’? Nej, det ved jeg ikke. Det er kun en løs antagelse, ligesom ja-siden har ret til deres gætterier. Derimod kan ja-sigerne ikke få hænderne ned over de vidunderlige fordele, de forsøger at indbilde os, om fred og dæmokrati i al fremtid. Freden er nok ’så som så’, nemlig usikker, set gennem vore historiske briller, hvorimod dæmokratiet er elementært og derfor udiskutabelt. Stol trygt på embedsmandsvældet.
  Briternes bidrag er opgjort til 14 milliarder euros og de får 7 milliarder tilbage. Bureaukratiet koster samtlige europæiske medlemsstater den undseelige sum af ‘kun’ 6,5 milliarder euros og må skæppe kraftigt i den belgiske og franske statskasse, da funktionærerne vel bruger lidt af deres indtægter i Stress’bourg og Brug-selv-løs. Gad vide hvor billigt Tyrkerne slipper, for kun en lille del af Tyrkiet ligger i Europa? Hvis man lod englænderne betale for det totale kontorhold på 6,5 milliarder, kan man med lige så stor ret som andre fiflerier med mønterne , sige, at efter returkommission har hele nettoudgiften på 7 milliarder kostet briterne 14 milliarde minus 7 milliarder(retur) = en udgift på 7 milliarder, heraf 6,5 milliarder.(kontorudgiften) . Så derefter er det pinlige spørgsmål : Hvad blev der så af den halve milliard euros?( Smøremidler?)
  Og efter de har fravalgt selvbestemmelsen, hvor meget stiger medlemskabet så?

 47. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt tror jeg sgu UK vælger leave 🙂

 48. Af Henrik Knage

  -

  Ja, så tog jeg fejl, de skrider ud af EU med ca. 52%, spørgsmålet der står tilbage er, hvor meget der herefter kan kaldes “Big” ud over Ben i London, når Skotland og Irland tænder hhv. sækkepiber og fisker den irske whiskey frem under gulvbrædderne, og løsriver sig totalt fra Storbritannien.
  Det britiske pund er styrtdykket og der betyder dyrere varer i de britiske butikker, omvendt kan jeg godt forstå de gør det, for EU har udviklet sig til en gigantisk bureaukratis skandalebutik, der ikke kan renoveres indefra, men skal sparkes på udefra – for at få dem til at lytte til fornuft, så på alle måder et vigtigt valg.

 49. Af Niels Peter Lemche

  -

  HENRIK KNAGE – 24. JUNI 2016 07:06: Men det er 52% ud af de 72% der stemte. Man kunne jo ønske, at der ved sådanne afstemninger krævedes kvalificeret flertal. Men det er en lærestreg til de ligeglade.

 50. Af Mehmet Sami Gür

  -

  3. VERDENSKRIG!

  EU bliver opløst bevidst af højreekstremistiske kræfter! Men hvad gør de andre? Ser bare på…

  Denne folkeafstemning vil være begyndelsen på en altomfattende domino effekt for hele EU regi. Hvis EU projektet bryder sammen, så er der en høj risiko for en ny verdenskrig!

  Det lyder måske en lille smule surrealistisk, men kun ét land kan redde Europa ud af den store identitets- og selvtillidskrise og det er et nyt og friskt kapitel med Tyrkiet!

  I vil sikkert give mig ret i de kommende dage, måneder og år.

  EU er simpelthen blevet til en union uden en betydelig og visionsskabende gennemslagskraft. Dvs. EU kan ikke længere vise handlekraft i den globale verden, hvilket kan tydeligt ses i den seneste flygtningekrise, hvor EU blev nødt til at tigge om hjælp og støtte for tyrkerne.

  EU mangler at udvise vision, lederskab, fælles ansvar og vigtigst af alt politisk enhed og handling i verden. EU er desværre ikke længere istand til at mestre de europæiske idealer, som engang var EU’s stolthed og stærke sider.

  Tyrkiet har så altid spillet og stadig i dag spiller en stor rolle som brobygger, fredsskaber mellem etniske og kulturelle diversiteter. Tyrkiet er stadig den største fortaler for ‘Civilisationernes Alliance’ istedet for højreekstremisternes store drøm ‘Civilisationernes Sammenstød’.

  Især har vi brug for et stærkt Tyrkiet nu, hvor højreradikale grupper har vind i sejlene i hele Europa.

  Tyrkiet har måske, modsat hvad andre påstår, verdens mest karismatiske, visionære, revolutionære, stærke, modige og handlekraftige leder – Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan.

Kommentarer er lukket.