10 bud til din sommerferie i Berlin

Af Iben Krog Rasmussen 14

Sommerferien står snart for døren, og mange danskere vælger at tilbringe noget af den i Berlin. Men før du pakker kufferten, er det altid vigtigt at gøre lidt ferie-research. Jeg har derfor skrevet 10 bud, som du skal overholde for at passe ind i Berlin. For selvom Berlin ikke er langt væk fra Danmark målt i kilometer, så er mentaliteten og livet der leves i Berlin meget anderledes, end det vi kender fra fornuftige Danmark.

 1. Du skal hade kapitalismen

For at passe godt ind i Berlin er det først og fremmest vigtigt, at du hader kapitalismen og virksomheder. Du skal derfor hjemmefra øve dig i at se dig sur på alle virksomheder og mennesker, der tjener penge. Du kan derfor blandt andet øve dig i vendinger som: ”Virksomheder udnytter deres medarbejdere” eller ”penge er ikke alt”.

 1. Du skal være miljøvenlig

Miljøvenlighed” er et buzzword hernede. På tysk hedder det ”umweltfreundlichkeit”. Berlinernes miljøvenlighed viser sig blandt andet ved, at de går mere op i at sortere skrald end italienerne går op i vin. Desuden så gør kombinationen af deres fokus på miljøvenlighed og had til virksomheder – især de sydtyske bilindustrier – at jeg vil anbefale dig at lade din Mercedes stå derhjemme i den danske carport og i stedet flyve herned. Nok forurener det mere at flyve end at køre til Berlin, men alle ved jo, at det er vigtigere at fremstå miljøvenlig end reelt at være det.

 1. Du skal være stolt af at være udlænding

Over 30 procent af indbyggerne i Berlin er indvandrere. Til sammenligning er kun under 10 procent af den danske befolkning indvandrere. Det har berlinerne ikke noget problem med. De elsker indvandrere og udlændinge mere end de elsker deres egne. Det er derfor godt, hvis du lægger vægt på, at du er dansker, og du kan eventuelt lade som om, at du er bosat i Berlin i en længere periode. Det er de vilde med. Undtagelsen er dog, hvis du skal på club hernede. Der skal du ikke lægge vægt på, at du er udlænding, men helst fremstå så berlinsk som muligt.

 1. Du skal være veganer eller vegetar, i mindste fald spise bio og i nødstilfælde kan du nøjes med at spise fair trade

Hvis du synes, at vi er godt med, når det kommer til politisk korrekte forbrugesvaner i Danmark, så bliver du overrasket, når du kommer til Berlin. Hernede er der ”Biomarkt”-butikker over det hele. Dette er butikker, der med deres udvalg af veganske og vegetariske produkter, økologiske og fair-trade fødevarer får danske Irma til at ligne en tur til Border-shoppen. Som en lille advarsel vil jeg nævnte, at Biomarkt ikke sælger ”rigtig” sodavand og at deres tyggegummi smager af græs.

 1. Du skal være arbejdsløs

Tyskland bliver i flæng brugt som eksemplet på det økonomiske vidunder, hvor der tjenes penge og ingen arbejdsløshed er. Sådan er det i Sydtyskland, men ikke her i Berlin. Her har hele 10 procent af den arbejdsdygtige befolkning ikke et arbejde. Det gør at Berlin er et af de områder i Tyskland med størst arbejdsløshedsandel og en dobbelt så stor andel arbejdsløse som i København. Så hvis du vil have noget at knytte bånd om med berlinerne, så er det altid en god idé at lade som om, at du er arbejdsløs eller i hvert fald har erfaring med det.

 1. Du skal have tatoveringer, bare fødder og piercinger

Når du kommer til Berlin behøver du slet ikke at tage ud at se seværdigheder eller museer for at opleve noget. Du kan opleve rigeligt ved at gå på gaden og se på mennesker med specielle udseender. I Berlin går mange borgere rundt med tatoveringer i ansigtet, bare fødder og de fleste i Berlin har så mange piercinger i øret, at jeg er sikker på at de konkurrerer med hinanden om hvem af dem, der skal i Guinness Rekordbog.

 1. Du skal drikke alkohol hver dag og hele tiden

Vi danskere er kendt for at have en voldsom alkoholkultur, og vi slår os tit på vikingebrystet over, hvor mange snaps vi klare til en julefrokost. Alkoholkulturen fungerer på en anden måde hernede, men er dog lige så voldsom. I Berlin skal du nemlig ikke kun drikke meget, men du skal også drikke hele tiden. Berlinerne drikker alkohol– især øl – alle ugens dage, og når du går på gaden vil du altid støde på berlinere, der vandrer rundt med en halvliters flaskeøl i hånden. Det kan være alle typer mennesker. Unge mennesker på vej i skole, en nybagt mor ude at gå en tur med barnevognen eller en pensionist på vej hen til den lokale kneipe (det tyske ord for bar). Da min kæreste og jeg var på bar i søndags (for man skal jo gå på bar på en søndag hernede) faldt vi snak med en tilfældig berliner. Vi kom til at snakke om alkoholkulture, og han syntes også, at nogle folk i Berlin drak for meget. Han mente dog ikke at han selv var en af dem, for to liter øl om dagen var kun sundt.

 1. Du skal ryge hash og tage hårde stoffer

I Berlin er der lukkelov for supermarkederne og butikkerne, men ikke for deres clubs. Det sammen med den hårde tekno-scene hernede gør, at man ikke kun fester til den lyse morgen, men til den næste eftermiddag. For at holde ud så længe og ikke gå glip af noget, tager rigtig mange unge mennesker hårde stoffer, når de er på clubs i Berlin. Så hvis du virkelig vil passe ind, så er det med at kaste dig ud i noget speed, EMMA eller coke. Du kan selvfølgelig også ryge hash, hvis du er kedelig, for hash det er mere noget, som berlinerne gør til hverdag.

 1. Du skal være kunstner

Hernede er alle kunstnere eller forsøger på at være det. Det skal du derfor også forsøge på. Du kan fx lade som om, at din hovedrolle i skolekomedien i 3. klasse var definerende for dit liv, at din tegning i 4. Klasse var et udtryk for Freuds personlighedsmodel eller at det var den største falliterklæring i dit liv, da du i 5. klasse fandt ud af, at du ikke kunne leve af at spille blokfløjte.

 1. Du skal være imødekommende

Det sidste bud til dit Berliner-besøg er, at du skal være imødekommende og lade den reserverede skandinaviske attitude blive derhjemme. Hernede hilsner man på folk på gaden, anderkender hinanden i U-bahnen og spørger grønthandleren om, hvordan hans dag har været. Folk er selvfølgelig ikke så imødekommende overfor dig, hvis du har jakkesæt på. Et sidste lille tip er derfor at tage en slidt skjorte og gennemtrådte sko med i kufferten.

 

Rigtig god tur!

14 kommentarer RSS

 1. Af Javier Martinez

  -

  Berlin lyder dejligt.

  Mht dobbelt arbejdsløshed der end her, er det rent vås. 30% -40% står uden for arbejdsmarkedet i dk. Danske virksomheder beskæftiger 1.5 millioner her men 2 millioner mener jeg det var i udlandet. Blot en anden måde at lave statistik på.

 2. Af ib Olsen

  -

  Hvis beskrivelsen er rigtig, er det en beskrivelse af et samfund i forfald. Eller er der kun tale om visse slumkvarterer? Og snart bliver det vel meget værre. Overfald på kvinder har der været mange af iflg. netaviserne, og vold mod turister vinder også frem. Men stadig er det vel ikke nær så slemt som i Malmø? Måske beskrivelsen er en smule unuanceret? Vi nærmer os 1 million kulturfremmede i DK, til en udgift på mindst 200.000 millioner kr. pr. år.

 3. Af Henrik Knage

  -

  Husk kontanter – de hader Dankort, fordi de synes det lugter af kapitalisme.

 4. Af Henrik Staehr

  -

  Taabeligt indläg.

 5. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt lyder en tur til Berlin som et visit på Christiania . . . ikke lige min stil 🙁

 6. Af Henrik Knage

  -

  Jeg kan anbefale Ubud på Bali, hvis det er international kulturby, der er hovedtema.

 7. Af Rune Jensen

  -

  Endnu et fuldstændigt pinligt, ensidigt, usubstantieret, ureflekteret indlæg fra endnu en 5. kolonne femifascistisk social justice warrior, med et irrationelt indre had. til omverdenen og til andre mennesker

  Man spørger sig selv, hvorfor berlingeren, som engang var en seriøs avis lægger spalteplads til sådan en gang indoktrineret venstrefløjspropaganda.

  Her er det så ikke had til mænd, men til Tyskere, som alle åbenbart skal have indpodet.

  Man græmmes.

 8. Af Niels Larsen

  -

  Enig med Jan Petersen – 10. juni 2016 10:08.

  Enig med Henrik Staehr – 10. juni 2016 09:44.

  Yderligere kommentarer overflødige.

 9. Af Bjørn Sørensen

  -

  Ganske god beskrivelse af forholdene i Berlin.

  En by hvor man stadigvæk kan køre rundt i bil og finde parkering uden at det koster noget.
  I Kbh skal man regne med 150-200kr om dagen, så der kommer jeg ikke mere.

  Men i øvrigt er Berlin en by med rimelige priser på mad og alkohol, hvilket er turistens største udgift.
  Hvis man er til øl kostede ½l Berliner Kindl 1,25-1,5 Euro ved kiosker og Imbiser sidst jeg var der, hvor der ofte er siddepladser. Så når man sådan tøffer omkring kan man beværtes for rimelige penge. Hviket mange unge danskere allerede har fundet ud af.

  At de er ræve røde i Berlin er ikke noget nyt, det er ligesom i Kbh, hvor flertallet er offentligt forsørget. De aktive og driftige har forlængst forladt den synkende skude.

  Sålænge Fru Merkel og hendes lige herser i byen og vi må ikke glemme at store dele af befolkningen er opvokset under kommunismen og derfor aldrig har lært at klare sig selv, så skal vi ikke forvente mirakler.

  Vi har lignende problemer i DK, eftersom 60% af befolkningen er offentligt forsørget.

 10. Af Allan Nielsen

  -

  Hvis det er deres bud på hvordan generationen i 20erne tænker, så er der ikke store chancer for Danmarks fremtid bliver bare nogenlunde, for mig ser indlægget mere ud som om det er sådan blogskriverne gerne vil have dem til at tænke, for den beskrivelse om Berlin virker som om den er fostret i en tilstand af sygelighed og uden kendskab til de faktiske forhold.

 11. Af Torben Laursen

  -

  Berlin er en dødssyg by med 390 kæmpe kraner og med unge mennesker præcis som i København. (har lige været der.)
  Og Merkel er jo deres “overhovede” – selvom voksne mænd – selv der – bestemt ikke er fans af hende.
  Men at nogle ser Berlin som noget andet end Nørrebro/Vesterbro forstår jeg ikke.

 12. Af P. Torbensen

  -

  Hold da op for et tunnelsyn af uvidenhed om Berlin,Iben og flere kommentar bloggere udgyder af fordomme,med Ibens 23 år på bagen og ingen erfaring ,studentikos nonsens og åbenbart blomsten af dansk ungdom på faget statskundskab på Københavns Universitet,sæt adgangskravet op til mindst 10 efter den gamle skala,før gymnasiet og universitetet gik amok i adgang til de hellige haller.

 13. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ P. TORBENSEN

  “…uvidenhed om Berlin…”

  Dine sure opstød fremmer ikke dabatten. Intet er du kommet med andet end nedrakning.

 14. Af georg christensen

  -

  Din forestilling om Berlin ,er overhovedet ikke den samme som min.

  Alligevel vil mit råd til dig, som ønsker en anderledes sommerferie være: Tag en tur til “Moskva”, Jeg ønsker ikke at give dig råd med på vejen . Prøv det bare, se dig om, og nyd bare en kort stund sammenværet med “Moskovitten”, og du vil opdage, at russerfolket har de samme bekymringer , som du har.

  Mit beste råd vil være: Lær lidt russisk inden du tager på ferie, og Russerfolket er klar til at tage imod “dig”.

Kommentarer er lukket.