#Jegerikkeblevetvoldtaget

Af Iben Krog Rasmussen 32

Før denne blog gik i luften skrev Katrine en kommentar med titlen: ”Stop voldtægtskulturen” bragt i Berlingske den 10. oktober.  I sin kommentar skriver Katrine generaliserende om kvinders frygt for mænd, og argumenterer for, at vi i Danmark har en voldtægtskultur. Katrine indleder sit indlæg med at skrive: Som kvinde går man altid med én tanke i baghovedet, når man bevæger sig ud af sit hjem: »Er det her sikkert?« Vi skal konstant bedømme og vurdere, om den flok mænd, der nu kommer gående mod os er ude på at skade os”.

Meget kan man sige om Katrines indlæg, men man må anderkende det for at være forud for sin tid. Siden oktober er debatten om kvinder og voldtægt nemlig eksploderet. Debatten startede egentlig allerede med en masse fokus på feminisme i slutningen af året. Her handlende debatten om, hvad feminisme er, hvem der er feminister, og hvorfor vi har brug (eller ikke brug) for feminismen. Men de utilgivelige seksuelle angreb mod kvinder i Köln nytårsaften fik debatten til at udvikle sig til en voldtægts- og krænkelsesdebat, der siden er eksploderet.

Det har i 2016 været nærmest umuligt at undgå historier om forulempede kvinder og voldtægtsofre. Og jeg vil helt uvidenskabeligt vurdere at ordet ”voldtægt” er et godt bud på at være det mest brugte ord i de danske medier i 2016. Ja voldtægtsdebatten har endda fået sit eget hashtag af avisen Information, nemlig: #jegblevvoldtaget.

Under dette hashtag beretter forskellige kvinder om deres personlige voldtægtshistorier. I beretningerne fortæller kvinderne malende og til tider frygtindgydende levende om, hvordan de er blevet krænket, truet og seksuelt forulempet. Det er deres personlige oplevelser. Der er deres intime fortællinger om noget af det værste, der er hændt dem i deres liv.

Nogle dele af mig er så inderligt træt af denne voldtægtsdebat. Dette skyldes bl.a., at debatten kun har et ensidigt fokus på kvinden som værende et offer. Men jeg vil gerne fremhæve måde som bl.a. avisen Information har sat fokus på voldtægt. Her har de med deres hashtag: ”#jegblevvoldtaget” givet stemmen til personer, der har oplevet voldtægt på egen krop og eget sind. Information har (ligesom P1 og DR1) sat fokus på de personlige og intime voldtægtsfortællinger. Herved har de imponerende undgået at lade være med at falde i generaliseringsfælden. De har undgået at skabe et billede af alle mænd som værende farlige hanløver toptunet på viagra, undgået at skabe et billede af alle kvinder som værende små lam, der kræver beskyttelse. De har undgået at skabe et billede af en dansk voldtægtskultur, som Katrine gjorde det i sin kommentar til Berlingske i oktober 2015.

For vi må ikke miste fodfæstet i denne voldtægts- og krænkelsesdebat. Vi må ikke tro, at voldtægt er blevet mere almindeligt bare fordi, vi har snakket mere om det. Det er vigtigt at have en debat om voldtægt i Danmark. Også selvom voldtægt sker for de færreste frem for de fleste. Og selvom der sker flere voldtægter i Indien, Sydafrika og Egypten. ´En voldtægt  altid én voldtægt for meget. Vi skal af samme grund heller ikke lade os rive med. Vi må ikke begynde at frygte. Vi må ikke begynde at generalisere. Lad os lære af Informations artikelserie om voldtægt, der ser på voldtægt som frygtelige enkelttilfælde frem for en kultur. Fokus på voldtægt gør ikke alle mænd til voldtægtsforbrydere. #jegerikkeblevetvoldtaget.

32 kommentarer RSS

 1. Af Tom Hansen

  -

  Hvorfor ikke lave noget under hashtagget #SEMIGSEMIGSEMIGSEMIGSEMIG#
  Det er for alle dem der også både er inderligt trætte af, og føler debatten bliver afsporet og nærmest ligegyldigt, når der bliver talt om andet end dem!

 2. Af Else Marie Arevad

  -

  Nej, vi har heldigvis ikke en voldtægtskultur i Danmark. Voldtægt forekommer desværre, men jeg er træt af påstanden om, at danske mænd er mindst lige så slemme som de nordafrikanere, der begik overgreb mod tyske kvinder nytårsnat i Köln.

 3. Af Lexa Neskire

  -

  Voldtægtskulturen er baseret på konservative køns roller tanker via religion, og kønsrolle krig..
  Videre indviklet er det sådan set ikke..

 4. Af c en su r stopper samtalen og ingen bliver klogere

  -

  kort indlæg blev skjult

 5. Af A. Bierce

  -

  Citat: “Nogle dele af mig er så inderligt træt af denne voldtægtsdebat.”

  Hvilke dele er det som er trætte, hvilke er kun halvtrætte og hvilke er meget trætte?

  Dette væsentlige spørgsmål er lige så trættende som Iben Krog Rasmussens artikel.
  Lirum, larum – katten gør æg.

 6. Af Jan Petersen

  -

  Ja ordet kultur kan voldtages på mange forskellige måder. Men kultur betyder – det tillærte. Modsætningen hertil er natur – det medfødte.

  Så skal man følge mellennials “sprog logik”, så har far, mor og skolen undervist drenge i voldtægt. I så fald er de jo ret uskyldige, følger bare hvad de har lært.

  Eller hvordan skal ellers forstå ordet voldtægtskultur?

 7. Af Jakob Rasmussen

  -

  Muhammed tvang som bekendt den lille pige Aisha til at gifte sig med ham, da hun var ni år gammel, på trods af hendes fars protester, hvorefter han voldtog hende systematisk.

  Muhammeds efterfølgere i Islamisk Stat voldtager systematisk sexslaver – herunder mindreårige sexslaver – med Allahs velsignelse, ifølge dem selv.

  En kultur – eller rettere; en religion – der tillader ægteskabsvoldtægt, og ligefrem idealiserer tvangsægteskaber mellem småpiger og granvoksne mænd, der derefter har lov til systematisk at voldtage deres barnebrude, kan kun kaldes for en voldtægtskultur.

 8. Af Karen M. Larsen

  -

  Det er et mindretal af kvinder der er blevet voldtaget – men mon ikke de fleste kvinder kender til angsten for voldtægt? Selvom begge køn kan voldtage og voldtages , så spiller angsten for seksualiseret vold en helt anden væsenlig og udfoldelsesbegrænsende rolle hos kvinder end hos mænd.

 9. Af Hanne Jensen

  -

  du skriver nu må vi ikke begynde at frygte og i samme åndedrag nævnes kvinder er bange hver gang de går ud. Sikke dog en kan pladder at skrive.

  Hvis du ikke er blevet voldtaget så er du heldig og du behøver ikke et rødt flag i form af et #

  Pladder med dig, jeg blev voldtaget som 16 årig. Mine forældre gjorde ikke noget, for ham der gjorde det var af fin familie. Hvor jeg græmmes over en pige som dig skal lave reklame for du ikke er blevet voldtaget. Jeg har ikke nævnt eller brugt # om voldtagt, det ligger alt for dybt

  Lær noget om livet før du spiller klog

 10. Af Marie Hansen

  -

  Åh suk. Disse semighørmigjegskriverblogiberlingske. Nu har jeg troligt læst deres indlæg i håb om, at de havde noget klogt at sige. Men det har de ikke. De er unge og ønsker at få noget smart på cv’et til deres karriere. Det har de så fået nu. Kan Berlingske ikke erstatte dem med nogen, som rent faktisk har noget begavet at bidrage med?

 11. Af Jakob Rasmussen

  -

  En kultur – eller rettere; en religist lovsystem – der tillader ægteskabsvoldtægt, og ligefrem idealiserer tvangsægteskaber mellem småpiger og granvoksne mænd, der derefter har lov til systematisk at voldtage deres barnebrude, kan kun kaldes for en voldtægtskultur.

  Muhammed, tvang som bekendt den lille pige Aisha til at gifte sig med ham, da hun var ni år gammel, på trods af hendes fars protester, hvorefter han voldtog hende systematisk.

  Muhammeds efterfølgere i Islamisk Stat voldtager systematisk sexslaver – herunder mindreårige sexslaver – med Allahs velsignelse, ifølge deres imamer.

 12. Af kun een linje ad gangen, er det ytringsfrihed?

  -

  Man er endnu ikke blevet over faldet. Men det kan jo nås endnu. Se den korte avis/180 gr)

 13. Af kun een linje ad gangen, er det ytringsfrihed?

  -

  Man er endnu ikke blevet over faldet. Men det kan jo nås endnu. (Se den korte avis/180 gr)

 14. Af kun een linje ad gangen, er det ytringsfrihed?

  -

  Iflg. diverse netaviser kan massedøden snart komme til at hærge Europa. Se snapha mv.

 15. Af Dummer End lort

  -

  Idiot

 16. Af Henrik Knage

  -

  En kultur er noget man dyrker, enten bevidst, eller ubevidst. På den led er der klart tale om en kultur, dyrket af frygt.

  Havde nær sagt – der er ikke meget, som der ikke er kultur, hvis man tænker sig om.

  Hvad er f.eks. ikke en kultur?

 17. Af Henrik Knage

  -

  Man kan også forklare det lidt anderledes. Hvis alt det som virker lidt ubehageligt ikke må være en kultur, så tror jeg ikke laborant – uddannelsen kan foregå her i Danmark mere, da de fremstiller noget der er meget værre end voldtægt.

 18. Af Henrik Knage

  -

  Hvad laver ham drengen, der sidder med ryggen til, oppe på hesten?

 19. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Svensk Statsminister Stefan Löfven, Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz / idag i tysk Euro News:
  Spørgsmål til Löfven de islamistiske mænd deres voldtægter af svenske kvinder:
  Löfven: “Det er ikke noget nyt at svenske kvinder misbrugt, det er sket igennem mange år, vi må udvise solidaritet, alle må udleve deres drøm, det nye at befolkningen nu informeret derom!”.
  Löfvens plan: ” Planen at vi vil dele islamisterne med de andre EU lande! ”

  Löfven er betydeligt mere bekymret for Schengens eksistens, Schengen ser ud til at vejer tungere end risikoen imod det svenske folk, helt ned til risikoen de svenske kvinder, da det ikke er noget nyt ifølge Löfven!

  .

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Kommunisten Pernille Skipper, udtalte i debatten 4000 voldtægter i Danmark årligt, altså ca en voldtægt hver 121 minut skulle der ske en voldtægt hvis Kommunisten Pernille Skipper fra EL har ret, og måske kvinder skal have kursus i forebyggende voldtægt.
  Forebyggelse på skoleskemaet.Finn Vig

 21. Af henrik larsen

  -

  Opgaven med at opdrage drenge til en respektfuld omgang med piger ligger primært i hjemmet.
  Det gør det selvfølgelig ikke nemmere, at man i visse familier betragter ”ikke muslimske kvinder” og ”ikke tildækkede muslimske kvinder” som ludere.

  Hermed ikke sagt at der ikke også er andre hjem end muslimske, hvor respekten for kvinder kan ligge på et meget lille sted, og hermed ikke også sagt, at der slet ikke findes muslimske hjem med respekt for kvinder, men tendensen er kendt for enhver, hvad end man vil indrømme det eller ej.

  Skolen har så en sekundær rolle i at oplyse eleverne i respekt for hinanden og kønnene imellem, men er opgaven i hjemmet forsømt, vil opgaven i skolen blive svær.

 22. Af Jan Petersen

  -

  Henrik Knage, kultur defineres som noget, der er tillært versus natur som noget der er medfødt. Så mht til voldtægt vil jeg nu stadig påstå, at voldtægtsnatur er mere korrekt end voldtægtskultur.

  Iøvrigt er mellennials blog oplægget hovedløst som vanligt. Intet nyt under solen der – desværre!

 23. Af peter petersen

  -

  velskrevet og godt gennemtænkt indlæg. Godt med lidt perspektiv i en debat der ellers kan hænge en lidt ud af halsen.
  Flyttede da lidt på mine holdninger!

 24. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Dansk forskende journalist: Iben Thranholm udtaler idag: ” at danske mænd ikke er rigtige mænd, ikke istand til at forsvarer landets kvinder, og at derfor risikerer vi at en anden kultur overtager Danmark!”
  Den ramte dybt, og jeg en dansk mand må give Iben Thanholm ret, vi danske mænd ikke rigtige mænd når det gælder, og det ved udlandet, det ved islamisterne udmærket godt, at når de islamisterne bare er mange nok!
  Derfor for at undgå borgerkrigen, og nederlaget, skal disse krigsgale fanatiske radikale islamister slet ikke findes i vores land, de der findes naturligvis hjemsendes inden for sent.
  En rig dansker som flest, har meget at miste, derfor ingen interesse en krig imod millioner af fattige islamister, som intet har at miste, at en dansker vælger sikkert klogeligt at redde hvad reddes kan, rejse hen et sted hvor der er fred, men sådant var Danmark, verdens fredeligste sted, indtil vanvidet startede, indtil EU og Merkel og pladderhumanister tillod islamisterne at overløbe Europa!

  Danske Journalist Iben Thranholm kan idag ses ‘In The Now’ RT-Today tv…..godt, kun at anbefale!

 25. Af Hul igennem?

  -

  Hvor er Nina Groes fra Kvinfo henne? Til frokost?
  Det ville være aktivt at anmelde den sidste imam der kom med kvindenedgørende udtalelser “om at det var deres egen skyld uden tørklæde på!”
  Er det ikke hatespeech? Fascisme? Nazister med skæg.
  Hvad siger loven? Jeg synes da mindst 5.000,- i bøde højere ved gentagelser.
  Og 30 dages samfundstjeneste i svømmehal.
  Hvor er I, I vellønnede kvinder i interesseorganisationer? Det er måske kun i jeres interesse I arbejder? Sølle.
  Mvh

 26. Af Henrik Knage

  -

  Jan Petersen

  Jeg begiver mig ikke ud i bibelkundskaber, eller defineringer på hver og hvisset, blot fordi ordene er nedskrevet på papyrusruller, bøjet i neon, bukket i rustfrit, og svejset i skabeloner, skrevet, og udskåret i glas, forenet i bly – der danner lysindfaldet i enhver Domkirke i Danmark – til at være statist i enhver “Falden på Halen” komedie der opfindes i Danmark – til ære for idiotens evige eksistens, blot fordi, idioti kan bruges i enhver henseende.

  Det eneste der til syneladende er uforgængeligt, er menneskets selvopfundne idioti, og værktøj til selvudslettelse.

 27. Af Jan Petersen

  -

  Henrik Knage, jeg har det sådan, at hvis ikke alle bruger samme definition på ord, så ender det med, vi bruger hver sin individuelle definition og resultatet er rent ævl, som ingen forstår og bare skaber splid. Hvilket iøvrigt mange blogs desværre er klare beviser på.

 28. Af Arne Hornborg

  -

  Med den tiltagende indvandring af alt for mange såkaldte flygtninge med muslimsk og afrikansk baggrund er alene angsten, utrygheden for voldtægt steget markant.
  Voldtægter FINDER sted.
  Muslimske og afrikanske mænds forkvaklede kvindesyn forstærker den angst og utryghed blandt danske kvinder.
  Få eller mange voldtægter hjælper ikke de stærkt berørte kvinder der har været ofre for de overgreb.
  Danske politikere tror stadig, fejlagtigt, at der skal mere overvågning til. Forstærket politiindsats med videre.
  Den eneste løsning er at fjerne de personer der er ÅRSAG til utrygheden.
  Være mere kritiske med hvem der får ophold i Danmark.
  Send så mange som muligt, helst flere, retur til deres hjemlande.
  Voldtægt begået af udenlandske mænd bør medføre udvisning af Danmark.
  Danske mænd? Et spørgsmål om sikre fængsler med eventuel kasteration til følge
  Ingen midler er for hårde til at beskytte kvinderne mod de grove overgreb.
  Arne Hornborg
  Typografisk mediegrafiker/forfatter . Sengeløse.

 29. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Enig med Arne danske kvinder skal og må ikke leve i frygt i Danmark, det er helt uakseptabelt, i forlængelse din tekst, og nu kommer så Sveriges ‘mest hadede mand’ ifølge svenskerne, at tilbagesendes denne kriminelle islamist til Danmark fra Sverige, denne tasketyv, som har husseret i Sverige, som stjæler tasker og penge fra sagesløse gamle koner på gaden, som overfalder og vold imod selv kvinder og små børn, ligefrem spytter på dem, Sveriges mest hadede mand denne tilbagesendes nu til Danmark, Svenskerne trætte af voldsmanden, velbekomme: Danmark!
  Hvor vanskeligt kan det være at hjemsende samtlige islamister til deres hjemlande, selv Syrien det 1/2 Syrien nu fredeligt, og Assad har brug for alle de mænds vi kan sende hjem til hjælp i krigen imod ISIS…..non stop, intet der hindre en hjemsendelse, Syrien har brug for alle mænd…..ALLE!
  Kontakt Syriens ambassaden vedrørende hjemsendelse af samtlige syriske mænd.

 30. Af Arne Hornborg

  -

  Jan Ulrik Friis.
  Tak for din kommentar. Min fornemmelse er, at ikke alene DU er enig med mig, jeg foernemmer at mange danskere mener det samme.
  Naturligvis skal Danmark ikke modtage en forbryder som er udvist fra Sverige. Han skal i første omgang bures inde, derefter udvises af Danmark.
  Al den megen rørstrømske sentimentale debat om flygtningestramninger er blot til at ryste på hovedet af.
  Vort, Danmarks image? Jeg tror ikke en pind på at den har lidt skade. Vi har tidligere hørt det forvrøvlede sludder.
  Danmarks suverænitet, vor selvbestemmelsesret, vor ytringsfrihed er ikke til salg for hverken en pot mælk fra Arla eller en masse eksport isenkram fra Dansk Industri.
  Jeg glæder mig over her til morgen at læse i Berlingske at Sverige vil sende 80.000 afviste ,,fupasylanter” ud af Sverige. En virkelig GOD nyhed.
  Danmark og det øvrige Europa BØR gøre det samme.
  Danmark og det øvrige Skandinavien skal ikke være socialkontor for hele den øvrige verden.
  VI danske har selv, gen nem flere generationer, arbejdet hårdt, målbevidst på dét velfærdssamfund vi har i dag. Det skal ingen ,,bekvemmelighedsflygtninge” ikke betragte som et stort ,,tag-selv-bord”.
  Asylpolitikken skal tages tages alvorligt. Det er kun mennesker der er PERSONLIGT forfulgte der har ret til at SØGE asyl, dermed ikke RET til at få asyl.
  Det skal stoppes godt og grundigt inden Skandinavien, Europa kollapser socialt, kulturelt og ikke mindst økonomisk. Det mere end haster.
  Arne Hornborg

 31. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Skulle vi lige her tage dette tilbud med, dagens tilbud idag 28 januar fra Sverige, svenske såvel som islamister får med på købet:
  “Just nu kan du uppgradera knivarna med en Santoku allroundkniv. Du får den på köpet när du handlar. Kniven är perfekt för att hacka, den har ett 16,5 cm långt blad av finpolerat kvalitetsstål (total längd 28,5 cm). Den användbara kniven blir garanterat din bästa vän ! ”

  Efter knivsdrabet nu i ugen på en ung pige i en flygtningeforlægning i Sverige, vel ingen ide i at svenskerne udleverer gratis endnu flere knive til svenske som islamister! Men dagens tilbud idag: “Ett vasst erbjudande till dig!” Svenskerne har åbenbart ikke lært lektien, hvor mange lig, hvor meget elendighed og tragiskt ulykke skal der til at svenskerne forstår…….ja enig med Arne; hjemsendelse af 80.000 islamister en rigtig god start, personligt så jeg hellere hjemsendelse til 100 % , men ok 50 % en god START!

 32. Af Anne N

  -

  Jeg er egentlig ligeglad med, hvad du end skriver! Men at bruge det hashtag er så klamt og direkte nedladende overfor de modige mennesker, der bryder et meget tabubelagt emne.

  Jeg er rystet over mennesker som dig!

Kommentarer er lukket.